Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodníky na internetu

Písek – Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality upozorňují na podvodné praktiky na internetu! 

Podvody na internetu se bohužel stávají celorepublikovým problémem a odhalování této trestné činnosti je velmi náročné. Je však třeba upozornit, že podvedení se často na internetu chovají lehkovážně, přehnaně důvěřivě a podvodníkům tím nahrávají.
 
Písečtí kriminalisté upozorňují na některé praktiky, se kterými se setkali při prošetřování případů.
 
Pozor na moto inzerce!
Kriminalisté řešili v dubnu letošního roku případ, kdy inzerent nabízel na internetových stránkách prodej motocyklu BMW. Prostřednictvím legendy, že motocykl zakoupil v České republice, ale nyní žije v Anglii, požadoval zaslání kupní ceny anglické přepravní firmě, která jednostopý stroj novému majiteli přiveze. Důvěřivý zájemce zaslal bezmála 30 000 korun, motocykl mu však doručen nebyl!
 
Obdobný případ kriminalisté řešili také v srpnu roku 2010. Zájemce o koupi osobního automobilu značky Toyota Hilux, který si vyhlédl na internetových stránkách, zaslal na účet do Anglie více než 18 000 Euro. Ani v tomto případě vozidlo novému majiteli doručeno nebylo!
 
Investice
Další oblastí, kde může dojít k podvodnému jednání, jsou různé investice, nákup akcií či vyřizování dědictví.
Kriminalisté se setkali s případem, kdy podvedený na základě pouze e-mailové komunikace zaslal do zahraničí (na účet do Velké Británie) několik set tisíc korun. Podvodník mu přislíbil zhodnocení peněžních prostředků. Místo toho však poškození o peníze přišel.
 
Další muž se nechal po e-mailové komunikaci zlákat ke koupi cenných papírů. Dle pokynů podvodníka muž zaslal téměř 40 000 USD na bankovní účty v Nizozemí. K nákupu akcií však nedošlo!
 
Jednou z legend, které podvodníci používají, je také vyřizování dědictví. Zkontaktovali poškozené s tím, že vyřizují dědictví po vzdáleném příbuzném v zahraničí, aby mohli v dědickém řízení pokračovat, žádají manipulační poplatky. Po zaslání požadovaných prostředků však komunikace skončila!
 
Kriminalisté upozorňují širokou veřejnost, chovejte se na internetu obezřetně! Nevěřte přehnaně výhodným nabídkám a na základě pouze e-mailové komunikace neposílejte finanční hotovost. Obzvlášť opatrně se chovejte v případech, kdy jsou cílové účty vedeny v zahraničí. Objasňování této trestné činnosti je velmi náročné a kriminalisté jsou ve velké míře závislí na spolupráci s cizími státy, kde platí jiné právní předpisy a často se zabývají pouze podvody s vysokou škodou!
Nenahrávejte podvodníkům!
 
 
por. Mgr. Kamila Ingrišová, pispisek@mvcr.cz
20. května 2011

vytisknout  e-mailem