Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Velikonoční svátky

Jihočeský kraj – Bezpečnou jízdou můžete předejít kolizi.  

Stejně jako každý rok, také letos se jihočeští policisté o velikonočním prodlouženém víkendu zapojí do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce. Policisté budou provádět plošné i cílené kontroly, kdy se zaměří především na dodržování silničních pravidel, chování všech účastníků silničního provozu a velký důraz bude kladen samozřejmě na zákaz požívání alkoholických nápojů.  

Dopravní nehodovost o Velikonocích souvisí nejen s tím, že na silnice vyjíždí větší množství řidičů, a to i těch svátečních, co v zimě nejezdí a auta nastartují poprvé až s příchodem jara, ale za volant usedají řidiči „koledníci“ posilnění alkoholem. O velikonočních prodloužených víkendech roste množství nehod, které způsobili řidiči pod vlivem alkoholu. Dopravní nehody, kde je na vině alkohol a navíc rychlá jízda, mívají mnohem vážnější důsledky.

Kromě tradičních kontrol na alkohol se policisté zaměří také na bezohlednou jízdu, dodržování rychlosti, zapnuté bezpečnostní pásy, dětské sedačky a další pravidla. Řidiči starší 65 let mají povinnost předložit při silniční kontrole policistům platný doklad o zdravotní způsobilosti. Ta se obnovuje po třech letech, tedy v 68 letech, a poté každé dva roky.

Kontrola se však nemusí týkat pouze řidičů motorových vozidel, ale také cyklistů a chodců. Cyklisté jsou z hlediska zákona řidiči, a proto nesmí jezdit na jízdním kole pod vlivem alkoholu. Také pro chodce platí od 20. února 2016 nová povinnost, a to být za snížené viditelnosti mimo obec označen reflexními prvky.

Policisté proto apelují na řidiče, aby byli opatrní, počítali v době velikonočních svátků se zvýšeným provozem, na cestu se řádně připravili, počítali s časovou rezervou, nespěchali, plně se věnovali řízení a sledovali dopravní značení i dopravní zpravodajství. Cyklisté by neměli zapomínat na vhodné ochranné prvky a chodci na užití reflexních prvků při pohybu na komunikaci za snížené viditelnosti v místech s nedostatečným osvětlením. Na závěr opětovně připomínají, že alkohol za volant, za řídítka motorky ani jízdního kola nepatří. Člověk pod vlivem alkoholu neohrožuje jenom sebe, ale všechny účastníky silničního provozu.

Všem řidičům policisté zároveň přejí krásné svátky jara bez nehod.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

23. března 2016

vytisknout  e-mailem