Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Viditelnost chodců

Český Krumlov – Dopravní policisté se zaměřili na pohyb chodců za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec.  

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která nabyla účinnost dne 20. února 2016, přinesla řadu změn. Jednou z nejdůležitějších je  povinnost chodců používat reflexní prvky.

 „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

V souvislosti s podzimním obdobím, kdy je snížená viditelnost v ranních i podvečerních hodinách, bylo v měsíci listopadu vyhlášeno dopravně bezpečnostní opatření zaměřené zejména na viditelnost chodců pohybujících se za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec. Policisté v rámci opatření kontrolují, zda chodci dodržují zákon a používají reflexní prvky pro zvýšení jejich viditelnosti. Do opatření se dne 1. listopadu 2016 zapojili i dopravní policisté Územního odboru v Českém Krumlově.

Do současné doby působili policisté spíše preventivně. Nyní, kdy nebezpečí plynoucí z „neviditelnosti“ chodců je daleko větší, budou policisté tuto problematiku již řešit dle litery zákona.  Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze uložit blokovou pokutu až do výše 2000,- Kč.

Na Českokrumlovsku dopravní policisté v rámci opatření zkontrolovali 12 chodců, pohybujících se za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec, z nichž polovina byla řádně vybavena povinnými reflexními prvky. Třem chodcům, kteří porušili ustanovení zákona, byla uložena bloková pokuta, každému v hodnotě 500 korun. Tři chodci, kteří stejným způsobem porušili ustanovení zákona, byli policisty, vzhledem k věku, napomenuti a poučeni o nutnosti používání reflexních prvků.

Vzhledem k tomu, že Dopravní policisté mají reflexní pásky ve vozidlech, mohli každého nevybaveného chodce okamžitě reflexním materiálem vybavit. 

Tyto akce budou i nadále pokračovat.

por. Bc. Lenka Kozoňová    ck.pis@pcr.cz 

3. listopadu 2016

Odkazy do noveho okna

Viditelnost chodců 1

Viditelnost chodců 1 

Detailní náhled

Viditelnost chodců 2

Viditelnost chodců 2 

Detailní náhled

Viditelnost chodců 3

Viditelnost chodců 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem