Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Za volantem s bezmála čtyřmi promile

České Budějovice–Nebezpečnou jízdu opilého řidiče naštěstí ukončili zlivští policisté.  

Nebezpečnou jízdu třiačtyřicetiletého muže z Českobudějovicka ukončili uplynulé pondělí krátce před půlnocí v obci Zbudov policisté z obvodního oddělení ve Zlivi. Provedená dechová zkouška prokázala u řidiče bezmála 4 promile alkoholu v dechu! Nezodpovědný řidič si zřejmě neuvědomil, jak nebezpečnou zbraní může být usednutí za volant automobilu po požití alkoholu. Ohrožoval tak nejenom život svůj, ale především ostatních účastníků v silničním provozu!
Za jízdu pod vlivem alkoholu padlo v těchto dnech obvinění – pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
Rizika, která vyplývají z jízdy pod vlivem alkoholu, zná každý řidič. Přesto od začátku letošního roku zaznamenali českobudějovičtí dopravní policisté v rámci pravidelných kontrol již 250 případů, kdy řidiči usedli za volanty svých automobilů po požití alkoholu a v dalších 20ti případech pod vlivem návykové látky! Alkohol působí i na styl a kvalitu řízení - vyskytují se jevy jako poruchy zrakového vnímání, zhoršené vnímání barev, špatný odhad vzdálenosti, zpomalené reakce a prodloužení reakčního času.
 

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
16.září 2010

vytisknout  e-mailem