Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Za volantem s bezmála dvěmi promile

České Budějovice–Řídil opilý a způsobil dopravní nehodu.  

Policisté se bohužel téměř denně setkávají na silnicích s řidiči, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu. Ti mnohdy ovlivněni návykovou látkou způsobí dopravní nehodu.

Případ, kde také sehrál roli alkohol, uzavřeli v těchto dnech českobudějovičtí dopravní policisté. Třicetiletý muž ze Strakonicka usedl v polovině prosince loňského roku za volant osobního automobilu Ford po požití většího množství alkoholických nápojů. V k.ú. obce Hluboká nad Vltavou, v prostoru mimoúrovňové křižovatky, dostal vlivem rychlosti smyk, vjel vpravo mimo vozovku do silničního příkopu, kde narazil do stromu-břízy, kterou vyvrátil. Provedená dechová zkouška prokázala u řidiče bezmála 2 promile alkoholu v dechu ! Při dopravní nehodě navíc muž utrpěl lehké zranění. Policisté nezodpovědnému řidiči, který tak ohrožoval nejen život svůj, ale i ostatních účastníků v silničním provozu, zadrželi řidičský průkaz zakázali další jízdu.
Za jízdu pod vlivem alkoholu padlo v těchto dnech obvinění , a to pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Vzhledem k tomu, že pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu, může být podezřelý muž potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.
Řidiči nezapomínejte, že i malé množství alkoholu vede k přeceňování schopností řídit. Riziko být účastníkem dopravní nehody je při 0,5 promile 2x, při 1 promile 7x a při 1,8 promile 30x vyšší než u střízlivého řidiče.
Riziko úmrtí za volantem je pro řidiče s alkoholem v krvi minimálně jedenáctkrát vyšší, než pro řidiče, který alkohol nepožil. Alkohol pokřivuje člověku schopnost vnímání a uvažování. Řidiči pod vlivem alkoholu podstupují větší rizika, než by byli ochotni podstoupit za střízlivého stavu. Tato rizika jsou velmi často smrtelná.
 

nprap. Regina Tupá  piscb@mvcr.cz
18.ledna 2011

vytisknout  e-mailem