Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Za volantem s bezmála třemi promilemi

České Budějovice–Řídila opilá a způsobila dopravní nehodu.  

Smutnou skutečnost, že alkohol za volantem může být velice nebezpečnou zbraní, zjišťují českobudějovičtí dopravní policisté nejen při pravidelných silničních kontrolách, ale bohužel i při dopravních nehodách.
Třiapadesátiletá žena z Českobudějovicka usedla koncem srpna letošního roku za volant automobilu po požití většího množství alkoholických nápojů. U obce Slavče, pravděpodobně vlivem rychlosti, dostala s vozidlem smyk a havarovala v pravém silničním příkopu. Provedená dechová zkouška prokázala u řidičky bezmála 3 promile alkoholu v dechu ! Při dopravní nehodě navíc žena utrpěla lehké zranění – povrchové poranění obličejové části hlavy. Policisté nezodpovědné ženě, která tak ohrožovala nejen život svůj, ale i ostatních účastníků v silničním provozu, zadrželi řidičský průkaz.
Za jízdu pod vlivem alkoholu padlo v těchto dnech obvinění – pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Vzhledem k tomu, že pod vlivem alkoholu způsobila dopravní nehodu, může být podezřelá žena potrestána odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče. Zorné pole řidiče se se zvyšujícími se promile, případně rychlostí, snižuje a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat prostor před sebou. Jestliže střízlivý řidič je schopen vnímat celý prostor, řidič s 0,8 promile v krvi již necelé ¾ prostoru a řidič s 1,8 promile v krvi již necelou třetinu!
 

nprap. Regina Tupá,piscb@mvcr.cz
8.září 2010

vytisknout  e-mailem