Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zlodějky okradly seniora

Jindřichův Hradec - Pod záminkou prodeje hraček a rozměnění peněz okradly dvě ženy seniora o 15 000 korun. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Další senior nedbal rad a doporučení policistů a včera kolem poledne vpustil do svého bytu dvě jemu neznámé ženy, které mu nabízely ke koupi hračky. Senior je však koupit nechtěl a tak ho ženy požádaly o rozměnění peněz na drobnější, poškozený pak položil na stůl igelitový sáček, kde měl 15 000 korun a vkladní knížku. Když si ženy řekly o drobné mince, odešel do obývacího pokoje, neznámé zlodějky pak využily své příležitosti, sáček s penězi vzaly a z bytu odešly. Po pachatelkách krádeže, které zneužily seniorovo důvěřivosti a bezbrannosti pátrají policisté z obvodního oddělení Jindřichův Hradec.

Preventivní doporučení nejen pro seniory :

Jak se vyhnout podvodu

- Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.

- Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.

- Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

- Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.

- Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

- Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte-v naprosté většině jde o podvod.

por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz

2. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem