Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Srážka se zvěří

KRAJ: Od začátku září vyšetřovali policisté více jak dvě desítky těchto nehod. 

Jihomoravští dopravní policisté od začátku roku evidují 775 dopravních nehod se zvěří. Jen od začátku září (za osm dní) vyšetřovali policisté 23 těchto dopravních nehod.

Střetu vozidla se zvěří se úplně zabránit nedá. Ke srážce může dojít v kterékoli roční období a kteroukoliv denní i noční hodinu.Předvídáním, snížením rychlosti a zvýšenou opatrností v místech, kde se pohyb zvěře předpokládá, můžeme toto riziko snížit. Proto je dobré nepodceňovat dopravní značení „POZOR ZVĚŘ“ a věnovat pozornost místům, jako jsou pole, pastviny, lesní porost, lesoparky především za svítání a za soumraku.

V noci je třeba dbát ještě větší opatrnosti, zvíře je oslněné světly vozidla a chová se zmateně a nepředvídatelně. Jestli není možné již střetu zabránit, začněte prudce brzdit, držte pevně volant a snažte se udržet směr jízdy (při vyhýbaní hrozí vyjetí z jízdního pruhu a střet např. s protijedoucím vozem nebo náraz do stromu). Pokud již došlo k samotné nehodě se zvířetem, je potřeba učinit nezbytná opatření jako při jakékoliv nehodě. Zapněte výstražná světla, umístěte za auto trojúhelník a po vozovce se pohybujte pouze v reflexní vestě. Na místo dopravní nehody přivolejte policii.

Nikdy se nesnažte sami poraněné zvíře odklízet ze silnice. Poraněná zvěř vám může způsobit zranění, v případě jakékoliv nemoci u zvířete může dojít také k vašemu nakažení. A samozřejmě se také nesnažte naložit zvíře do auta. Vše by totiž mohlo skončit obviněním z trestného činu pytláctví.

nprap. Petra Hrůzová, 9. září 2020

vytisknout  e-mailem