Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Vánoce se blíží, nenechte se okrást

BRNO: Zloděje koloběžky pomohly dopadnout kamery. /VIDEO/ 

Ponechat si bez dozoru své věci, se v neděli po poledni v centru Brna málem nevyplatilo šestatřicetiletému muži. Ten si krátce předtím na Moravském náměstí u vánočního stánku ledabyle zaparkoval elektrickou koloběžku. Jenomže nezabezpečený a nikým nestřežený dopravní prostředek se záhy stal kořistí místního recidivisty. Okamžitě po oznámení činu se do práce dali policisté, na které se zanedlouho usmálo štěstí. Po zhlédnutí kamerových záznamu totiž muži zákona spatřili pohotového lapku při činu, který si odložený stroj přivlastnil. Jeho podrobný popis neprodleně dostaly všechny dostupné hlídky, a tak nebylo divu, že byl zkušený zloděj po třech hodinách nakonec dopaden. Podezřelého muže s koloběžkou si povšimli projíždějící policisté nedaleko místa činu, kde předtím zloděj úřadoval. Koloběžka se nakonec vrátila šťastnému majiteli, naopak zadrženému muži, který byl v minulosti za podobné činy už několikrát potrestán, nyní za krádež hrozí několikaletý pobyt za mřížemi.

Už od začátku vánočních trhů se hlídky více pohybují v místech s větší koncentrací osob, především na uniformované policisty můžeme narazit na trzích nebo i v nákupních centrech. Více práce budou mít s blížícím se Adventem také dopravní policisté, kteří budou tradičně dohlížet především na zvýšený provoz v okolí obchodních center, kde se dá očekávat větší nápor nakupujících. Ani v tomto období nesmíme zapomínat na základní preventivní rady, které nás mohou ochránit před zloději.

Kapesní krádeže

  • Peněženku nebo mobilní telefon neodkládejte do vnějších kapes oděvů a zavazadel.
  • Noste odděleně doklady a peněženku.
  • Vyhýbejte se zbytečným tlačenicím a pozorujte svá zavazadla i okolí.
  • Pokud to není nutné, nenoste u sebe velké obnosy peněz a zbytečně s nimi viditelně nemanipulujte.

Obchodní centra

  • Peněženky také mizí z kabelek, případně oděvů odložených v nákupních vozících. Zloděj vyčká na vhodný okamžik, kdy jste zaměstnáni výběrem zboží a kabelku či bundu jednoduše odcizí.
  • Celoročně upozorňujeme, že „Vaše auto není trezor“. Zvláště během předvánočního období byste mohli lehce na riziko zapomenout a přijít tak o již nakoupené dárky.

por. Petr Vala, 20. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem