Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Besedy pro seniory

TEPLICE - V pátek a úterý proběhly besedy pro seniory. 

     V uplynulých dnech proběhly na Teplicku dvě besedy určené pro seniory. V pátek 4. prosince se přednáška konala na Magistrátu města Teplice a to pod záštitou Výboru pro dopravu a dotace. Beseda byla iniciována Společenským klubem Zvonkohra a spol. senzační senioři, do reprezentativních prostor na desátou hodinu dopolední přišla více jak šedesátka členů klubu. V úterý 8. prosince odpoledne proběhla v prostorách Denního centra Kanape v ulici Lipová beseda se stejnou tématikou. Také účast na této akci byla hojná, besedu si vyslechla více jak padesátka seniorů.

     Besedy nazvané „Nebezpečný věk“ byly určeny prioritně pro lidi staršího data narození, kteří se často stávají oběťmi podvodníků a zlodějů a zároveň se poměrně často jako chodci stávají účastníky dopravních nehod. Krajský koordinátor  BESIP Jan Pechout seniorům připomenul zásady bezpečného pohybu v silničním provozu, městské hromadné dopravě, ale i v autě, nebo na kole a posluchače seznámil i s největšími riziky, která jim v souvislosti s provozem na pozemních komunikacích mohou hrozit. Beseda byla doplněna zajímavými tematickými videi, na kterých mohli účastníci besedy shlédnout případy, ke kterým došlo, případně může dojít v běžném životě. 

     Policista z teplického Oddělení tisku a prevence Policie České republiky seniory seznámil se zásadami, jejichž dodržování je důležité při předcházení trestné činnosti a k eliminaci možných rizik, která starším lidem hrozí. Vyslechli si nejen konkrétní případy z praxe, kdy se oběťmi stali senioři, ale také rady, jak se v krizové situaci zachovat.
     Okruh témat byl široký, od bezpečného pohybu na ulici, nebo v městské hromadné dopravě, přes bezpečnost doma, nebo při vybírání peněz z bankomatů, dále nebezpečí kapesních krádeží během nákupů, podvodů na seniorech včetně „legend“, které pachatelé používají. V závěru pak policista seniory varoval před podvodnými prodejními akcemi tzv. „šmejdů“ a uzavíráním řádně neprostudovaných smluv.

     Obě přednášky se setkaly s velice kladným ohlasem zúčastněných, kteří po ukončení programu obdrželi preventivní materiály, reflexní pásky a tašky s reflexními prvky, které zvyšují bezpečnost účastníků silničního provozu jejich zviditelněním.

 

Fotogalerie z akcí ZDE.

 

Teplice, 9. 12. 2015, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem