Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Odborný seminář „u kulatého stolu“

Odborný seminář „u kulatého stolu“ na téma domácího násilí v Ostravě 

       Závažným tématem domácího násilí se zabývali účastníci odborného semináře “u kulatého stolu” dne 26. listopadu 2008. Díky podpoře primátora statutárního města Ostravy, Ing. Petra Kajnara, mohlo pracovní setkání proběhnout v prostorách Magistrátu města Ostravy. Semináře se zúčastnili policisté, zástupci intervenčích center i další subjekty. Významným hostem byla doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc, vedoucí katedry společenských věd Policejní akademie ČR. Pracovní setkání bylo zaměřeno na konkrétní problémy z praxe, novou právní úpravu vykázání, zhodnocení dosavadních zkušeností a návrhy zlepšení.
       Identifikace a především řešení problematiky domácího násilí je jednou z priorit severomoravských policistů. Seminář zahájil ředitel Policie ČR správy Severomoravského kraje plk. RNDr. Jaroslav Skříčil. Domácí násilí je problematikou specifickou i závažnou, a jako takové si zaslouží  zvláštní i komplexní přístup. O tom, že se problematika domácího násilí “těší” pozornosti vedení správy Severomoravského kraje, svědčí i ostravská konference k předmětnému tématu, která proběhla letos v červnu.
       Současnou situaci při řešení domácího násilí na severní Moravě shrnul plk. Mgr. Radím Daněk, vedoucí odboru pořádkové a železniční policie severomoravské správy. Jednou z možných soudobých problémů, se kterými se potýkáme, je personální obměna policistů. Někteří policejní “nováčci” dosud nemají životní zkušenosti, nesetkali se s vypjatými, emočně náročnými situacemi domácího násilí. Na pomoc tak přichází i speciální semináře právě pro nově nastupivší policisty. Vždyť severní Morava se stala již “tradičně” teritoriem s nějvětším počtem případů vykázání. Plk. Mgr. Daněk ozřejmil také novou právní úpravu vykázání.
       Ostravský funkční model, založený na týmu specialistů, přiblížila por. Bc. Gabriela Holčáková, komisařka městského ředitelství Policie ČR Ostrava. Ostravští policisté se specializují na problematiku domácího násilí již od roku 1999. Přínosné je zvyšování právního vědomí policistů formou různých seminářů. Zásadní je také nadstandardní spolupráce se subjekty vně policii, především s Bílým kruhem bezpečí, ostravským intervenčním centrem a mnohými dalšími. Nezanedbatelná není ani pomoc veřejnosti a její nulová tolerance k násilí.
       Perlou semináře byl příspěvek doc. PhDr. Ludmily Čírtkové, CSc. Přednášející hovořila o nové právní úpravě, zajímavých případech ze své praxe. Shrnula například počty případů za první rok, ve kterém bylo možné uplatnit vykázání násilné osoby, vyjížděli policisté denně průměrně k 17 případům domácího násilí. Dva z těchto případů skončily vykázáním “agresora”, což je standardní číslo kupříkladu pro Rakousko. Připomněla také dva případy vražd po vykázání, právě v prním roce možné realizace vykázání. K vraždám došlo na Brněnsku a Broumovsku. Brněnský případ byl charakterizován těžkým fyzickým, psychickým i sexuálním násilím. Významnou roli sehrál i fakt odlišného kulturního prostředí, ze kterého agresor pocházel, a tudíž rozdílný názor na postavení ženy a muže ve společnosti. Zajímavé bylo také ozřejmění případů falešných či nepravých obětí.
       Seminář pokračoval příspěvky zástupců intervenčních center, Slezské diakonie a Střediska sociální prevence Olomouc. Setkání gradovalo “vášnivou” diskusí při řešení problému násilné osoby. Dosavadní právní úprava i existující modely řeší “pouze” pomoc ohrožené osobě. Dosud neexistuje program, projekt, služba, která by řešila chování násilné osoby a nabídla možnou pomocnou ruku.
V průběhu semináře bylo různými subjekty několikrát konstatováno prvenství Ostravy při řešení problematiky domácího násilí. Snad i díky dlouholetým ostravským zkušenostem, specifickému přístupu, zaníceností zúčastněných “pro věc”, je Ostrava daleko před ostatními. Ostravu před Prahou vyzdvihla i specialistka doc.  PhDr. Ludmila Čírtková, CSc.
       V dobré praxi budeme samozřejmě pokračovat všemi silami a budeme realizovat další odborné semináře i mnohé jiné aktivity s nejdůležitějším záměrem, poskytnutí vyčerpávajícího servisu oběti.
       Snad již jen pro úplnost zprávy lze doplnit počty vykázaných osob v teritoriu ostravského intervenčního centra. Od ledna do října byly v Opavě a Novém Jičíně vykázány 4 násilné osoby, v Ostravě 31 “agresorů”.

Fotogalerie ZDE.

vytisknout  e-mailem