Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté objasnili vraždu

ženy v jesenickém penzionu. Děkujeme občanům za pomoc při pátrání po podezřelém muži.  

 
 
     V pátek 24. října 2008 byli kriminalisté přivoláni do penzionu v Jeseníku. Majitelka nalezla v jednom z pokojů mrtvolu ženy. Jednalo se o 34letou ženu z Jeseníku. Přivolaný lékař již na místě konstatoval, že se jedná o násilnou smrt způsobenou cizí osobou. Policisté začali na případu okamžitě intenzivně pracovat.
 
         Kriminalisté zjistili prvotní souvislosti celé události, mimo jiné, že dceři mrtvé ženy volal bývalý přítel maminky a řekl, že ji zabil. Po ověření dalších informací vydal na základě jejich žádosti státní zástupce předběžný souhlas k zadržení muže důvodně podezřelého z uvedeného skutku, tedy vraždy ženy.
 
        Policisté měli opravdu „plné ruce práce“. Pachatel skutku byl na pohybu, bylo nutné učinit veškerá možná opatření k jeho zadržení. Současně probíhaly další úkony trestního řízení ke zjištění všech souvislostí týkajících se celého případu – od zajištění místa činu, vyhodnocení získaných stop apod.
 
Občané pomohli „dopadnout“ hledaného muže. Děkujeme za pomoc.
 
       Policisté při pátrání po hledaném muži oslovili prostřednictvím sdělovacích prostředků také občany. Požádali je o spolupráci. Je potřeba tímto poděkovat jak sdělovacím prostředkům, které výzvu zveřejnily, tak samozřejmě lidem, kteří na linku 158 volali. A právě svědectví občanů mělo zásadní podíl na „dopadení“ pachatele.
          Jak jsem již zmínila, kriminalisté při pátrání po hledaném získávali informace také od občanů, kteří přišli s hledaným do kontaktu. V první fázi vyslechli více než dvě desítky těchto osob. Lidé, kteří po zveřejnění výzvy ve sdělovacích prostředcích volali na linku 158, oznamovali různá místa, kde by se mohl muž pohybovat. Kriminalisté nenechali žádnou informaci ležet ladem, vše řádně prověřili. Během uplynulých pár dnů je tak informace zavedly na různá místa republiky, například i do Prahy.
 
          Včera odpoledne přijali policisté další telefonát. Hledaný muž se měl údajně pohybovat v Opavě. Policisté na situaci okamžitě zareagovali a v odpoledních hodinách v té chvíli ještě podezřelého zadrželi. Muž nebyl ozbrojen, nekladl odpor.
 
Muž obviněn z trestného činu vraždy
 
       Kriminalisté zahájili včera v nočních hodinách trestní stíhání 35letého muže z Opavy - na základě zjištěných informací – pro trestný čin vraždy (§ 219 odst. 1 trestního zákona, zákon stanoví trest odnětí svobody na 10 až 15 let). Obviněný s policisty spolupracuje. Motivem jeho jednání byly v podstatě problémy, které vyplynuly z předchozího soužití se zavražděnou paní (osobní, snad i finanční).
 
          Vyšetřování případu není stále u konce. Již nyní je však možné říci, že bylo velmi náročné, nasazeny byly desítky policistů. Kriminalisté prověřovali kromě dalšího nejen telefonáty od občanů, ale v rámci vyšetřování prověřovali různá další místa, kde byl předpoklad, že by se muž mohl pohybovat.
 
Na závěr ještě jednou děkujeme veřejnosti a sdělovacím prostředkům za spolupráci při pátrání po hledaném a ucelení informací týkajících se případu.
 
 
 
 
 
                                                                                                         por. Mgr. Soňa Štětínská
 
Kontakt: por. Mgr. Soňa Štětínská
                komisař preventivně informační skupiny  
    Telefon: 974 721 208
    Mobil: 723 031 152
    E-mail: pcrssmov@mvcr.cz
 
 
----------------------                   27. října 20008           -----------------------------
 Doplňující informace k trestnému činu vraždy v Jeseníku (27. října, 17.30 hodin)
 
     Stále probíhá intenzivní vyšetřování trestného činu vraždy, ke kterému došlo v jesenickém penzionu. Muž důvodně podezřelý z uvedeného skutku je dosud na svobodě. Policisté po něm i nadále pátrají. Kriminalisté již vyslechli v této souvislosti desítky osob, které s hledaným byly v kontaktu. Prověřují také informace, které volají občané na linku 158 (děkujeme za ně).
 
        Dnes proběhla nařízená soudní pitva mrtvé ženy. V této chvíli však nelze z taktických důvodů – s ohledem na probíhající vyšetřování - sdělit bližší, konkrétní informace k mechanismu, který vedl právě ke smrti ženy. Ze závěrů pitvy však vyplývá, že na smrti měla jednoznačný podíl cizí osoba. Došlo k ní během čtvrtku 23. října.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
----------------------------                     informace 27. října 2008 10.00 hodin         -------------------------------
      Severomoravští policisté i nadále velmi intenzivně vyšetřují případ trestného činu vraždy (viz zpráva níže). Nyní již máme k dispozici aktuální fotografii hledaného muže. 
 
        Policisté i v této chvíli, na základě fotografie, žádají občany o spolupráci – jakékoli informace k pohybu hledaného je možné volat na bezplatnou tísňovou linku Policie ČR 158.
      Děkujeme občanům, kteří již na linku 158 volali. Policisté jejich sdělení neprodleně prověřili, nicméně hledaný muže je stále na pohybu.
 
       
 
   
                                                                                                         por. Mgr. Soňa Štětínská
 
Kontakt: por. Mgr. Soňa Štětínská
                komisař preventivně informační skupiny  
    Telefon: 974 721 208
     E-mail: pcrssmov@mvcr.cz
 

 

----------------------------             původní zpráva z 25. října 2008    --------------------------------------

 

      Včera, v pátek 24. října 2008, kolem deváté hodiny ranní volala na tísňovou linku 158 majitelka penzionu v Jeseníku. Oznámila, že nalezla v jednom z pokojů mrtvolu ženy. Na místo okamžitě vyjeli policisté z okresního ředitelství Jeseník. Slova majitelky penzionu se potvrdila. V posteli ležela mrtvá žena. Přivolaný lékař již mohl jen konstatovat smrt.

        Lékař se k bližší příčině úmrtí nevyjádřil, nicméně potvrdil, že se jedná o násilnou smrt způsobenou cizí osobou. Žena nebyla zastřelena, na těle nebyly v době ohledání zjištěny ani známky například pobodání nožem. Příčinu úmrtí by měla objasnit až nařízená soudní pitva, která proběhne v pondělí.

 

       Vzhledem ke zjištěným skutečnostem byl na místo přivolán také krajský výjezd (policisté z olomouckého detašovaného pracoviště služby kriminální policie a vyšetřování správy Severomoravského kraje). Společně s kolegy z okresního ředitelství, kteří již zajistili místo trestného činu, pokračovali ve zjišťování okolností celé události. Hned na začátku začali událost prověřovat v souvislosti s telefonátem, který přijali policisté v noci ze čtvrtku na pátek. Volala jistá dívka, že jí telefonoval bývalý přítel maminky a řekl, že ji zabil. Policisté okamžitě začali intenzivně pátrat, kde by se mohl dotyčný pohybovat a zda může být tato informace pravdivá. Nezjistili však, kde se muž a ani maminka volající, zdržují. Dopoledne však již policisté přijali telefonát majitelky penzionu… Zemřelou byla opravdu maminka volající čtrnáctileté dívky, čtyřiatřicetiletá žena z  Jeseníku.

 

    Jen pro doplnění, muž se v penzionu zdržoval od pondělí. Proč a kdy za ním žena přijela, není dosud zřejmé.

 

      Policisté na případu i v této chvíli intenzivně pracují. Prozatím mimo jiné zajistili stopy z místa činu, prověřili dosud získané informace k celé události a proběhly prověrky v trvalém bydlišti podezřelého. Policisté již také kontaktovali jeho známé a příbuzné s cílem zjistit, kde by se mohl pohybovat. Doposud ale podezřelého nezadrželi.

 

 

Policisté proto žádají veřejnost o spolupráci při pátrání po muži podezřelém z výše uvedeného skutku – trestného činu vraždy.

 

Státní zástupce vydal předběžný souhlas k zadržení muže pro podezření z trestného činu vraždy.

Hledaný je 175 – 180 cm vysoký, střední postavy, plnoštíhlý. Má oválný obličej, krátké hnědé vlasy (může být dohola). Na sobě by mohl mít tmavou bundu a kšiltovku.

Zvláštní znamení: na pravé paži pod ramenem má blíže nezjištěné tetování.

 

Fotografii hledaného nemáme k dispozici. Muž se pohybuje zřejmě po území celé republiky. Žádáme tímto občany, kteří by mohli k pohybu hledaného sdělit jakékoli informace, ať neprodleně volají bezplatnou tísňovou linku Policie ČR 158. Na linku 158 je možné zavolat také jakékoli informace, které se týkají nebo by se mohly týkat uvedeného skutku.

Děkujeme za spolupráci.

 

 

por. Mgr. Soňa Štětínská

 

 

vytisknout  e-mailem