Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Další kontroly na silnicích

Odhalily podnapilé řidiče 

     Policisté na Benešovsku odhalili přes víkend další řidiče, kteří řídili podnapilí.


    V sobotu 12. listopadu před třetí hodinou ranní chtěla zastavit k silniční kontrole čerčanská policejní hlídka osobní auto Škoda Fabia. V Městečku, v místech autobusové zastávky, policista vozidlo zastavoval pomocí červeného světla. Řidič však na znamení nereagoval, pokyn policisty nerespektoval a pokračoval v jízdě do Nespek. Hlídka se proto okamžitě vydala za ujíždějícím vozidlem a v Nespekách ho zastavila.
     Policisté u pětatřicetiletého řidiče provedli dechovou zkoušku. Ta byla pozitivní. Elektronický přístroj mu naměřil hodnotu 0,88 promile alkoholu v dechu, opakovaným měřením pak byla zjištěna hodnota 0,93 promile alkoholu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Hlídce přiznal vypití tří desetistupňových piv.
     Policisté na místě sepsali oznámení o přestupku, řidiči další jízdu zakázali a informovali ho o tom, že případ postoupí k projednání na Městský úřad do Benešova. Řidičský průkaz mu nezadrželi, protože ho nepředložil.
 

     Alkohol v dopravě zjistili 12. listopadu při výkonu služby i sázavští policisté. Před desátou hodinou dopolední hlídka kontrolovala v Sázavě padesátiletého řidiče Škody Felicia. První dechová zkouška ukázala hodnotu 0,05 promile alkoholu v dechu, druhá pak 0,00 promile. Z důvodu nízké hladiny alkoholu policisté řidiči řidičský průkaz nezadrželi.
     Asi o hodinu později hlídka odhalila v Sázavě dalšího podnapilého řidiče. Třiatřicetiletý řidič řídil VW Transporter a policisté ho zastavili v ulici Uhlířskojanovická. Na požádání však hlídce nepředložil řidičské oprávnění, protože ho neměl u sebe. Při dechové zkoušce nadýchal hodnoty 0,21 a 0,22 promile alkoholu v dechu. Policisté případ zaevidovali a další jízdu mu zakázali. Oba případy postoupí k projednání na Městský úřad do Benešova.
 

     Dalšího řidiče, který před jízdou požil alkoholický nápoj, zjistili ve stejný den při silniční kontrole také votičtí policisté. Krátce po třetí hodině odpolední zastavili v ulici Blanická ve Vlašimi jednačtyřicetiletého řidiče vozidla VW Golf. Po dechové zkoušce, která byl pozitivní a elektronický přístroj naměřil hodnoty 0,18 a 0,20 promile alkoholu v dechu, řidič přiznal, že po obědě vypil třetinku desetistupňového piva. Z důvodu nízké hranice naměřené hodnoty policisté muži řidičský průkaz nezadrželi. 
    U Domašínské brány ve Vlašimi se řidiči při silničních kontrolách mohli setkat s hlídkou dopravních policistů. Ta před čtvrtou hodinou odpolední zastavila osobní auto, které řídil osmatřicetiletý řidič z Prahy. Policisté ho vyzvali k dechové zkoušce. Byla pozitivní. Prvním měřením mu byla naměřena hodnota 0,77 promile alkoholu v dechu, při druhém pak hodnota 0,79 promile. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Policisté mu pokračovat v jízdě zakázali a zadrželi řidičský průkaz. Případem se dál bude zabývat správní orgán vlašimského městského úřadu.
 

     Dalšího řidiče, který byl ovlivněn návykovou látkou, kontrolovali dopravní policisté ve večerních hodinách v obci Skalice. Dechová zkouška byla u jednadvacetiletého řidiče negativní. Policisté však měli podezření, že by řidič mohl být pod vlivem drogy. Vyzvali ho proto k orientačnímu testu Drugwipe 5+. Ten vyšel pozitivní na návykové látky amphetamin, methaphetamin a extázi. Policisté proto mladíka vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči. To odmítl. Řidičský průkaz mu nezadrželi, protože uvedl, že ho zapomněl doma. Zakázali mu další jízdu a seznámili ho s tím, že případ bude předán k dalšímu projednání na Městský úřad do Benešova.
 

     V neděli, 13. listopadu, policisté šetřili ještě dva případy alkoholu v dopravě. Ve čtyři hodiny odpolední zastavili čerčanští policisté v Soběhrdech jednačtyřicetiletého řidiče vozidla Ford Fiesta. Dechová zkouška, kterou podstoupil, byla pozitivní. Elektronický přístroj naměřil hodnoty 0,63 a 0,68 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Policisté na místě sepsali oznámení o přestupku, zadrželi mu řidičský průkaz a vystavili potvrzení o jeho zadržení. I tímto případem se bude zabývat správní organ benešovského městského úřadu.
 

     O hodinu později pak dopravní policisté vyjeli k dopravní nehodě. Devětapadesátiletý řidič jel s vozidlem Ford Fusion po silnici ve směru od Netvořic na Kamenný Přívoz. Když předjížděl jiné auto, dostal smyk. Přestože se snažil srovnat řízení, střetl se s protijedoucím vozidlem, Ford sjel vpravo mimo silnici, kde se převrátil na střechu a poté narazil do vzrostlého stromu. Jako první k nehodě přijela hlídka týneckých policistů. Ta provedla u řidiče dechovou zkoušku. Řidič nadýchal hodnoty 0,06 a 0,05 promile alkoholu v dechu. Na místo přijela sanita, avšak pomoc její posádky řidič odmítl. Hmotnou škodu na vozidle odhadl na devadesát jedna tisíc korun.
 

por. Bc. Zuzana Stránská

15. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem