Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hudební festival Let It Roll v neděli skončil . .

NYMBURK - Policisté řešili desítky případů v přestupkové i trestní rovině a zajistili přes 400 gramů různých drog. 

Od středy, 2. srpna, do neděle, 6. srpna 2023, zajišťovali policisté veřejný pořádek a bezpečnost na dalším ročníku hudebního drum & bass festivalu Let It Roll, který se konal na bývalém vojenském letišti Milovice Boží Dar.

Na tři stovky policistů z dopravní, pořádkové, cizinecké a kriminální služby napříč Krajským ředitelstvím policie Středočeského kraje se v rámci své preventivní činnosti a kontrol zaměřovali  na zajištění veřejného pořádku, bezpečnost v dopravě, dopravní obslužnost, správné parkování, dodržování dopravního značení. Policisté se při svých kontrolách rovněž zaměřovali na řidiče vozidel, zda neřídí pod vlivem návykových látek, tedy jak alkoholu, tak i drog a dále na možné protiprávní jednání související s držením či distribucí zakázaných látek.

Během doby konání festivalu zkontrolovali policisté při namátkových kontrolách přes 6 tisíc  osob a zhruba stejný počet vozidel. Za přestupky v dopravě, tedy proti bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu, udělili v příkazním řízení 247 pokut v částce přes 425 tisíc korun. Také udělili 47 kaucí za 403 tisíce korun a 53 řidičům zadrželi řidičské průkazy.  

Pod vlivem alkoholu s naměřenými hodnotami do jedné promile usedlo za volant 24 řidičů, ti byli řešeni v rámci přestupkového řízení. U jednoho z kontrolovaných řidičů zahájili policisté  úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jednalo se o cizince, který při kontrole opakovaně nadýchal téměř 1,5 promile alkoholu. Policisté jej řešili ve zkráceném přípravném trestním řízení, v rámci kterého mu sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Podezřelý muž byl ve lhůtě 48 hodin byl dopraven před soudce OS Nymburk, který mu uložil trest v podobě zákazu vstupu na území ČR v délce trvání 3 roků, zákaz řízení všech motorových vozidel v délce 1 roku a pokutu ve výši 10.000 korun.

Kontroly také odhalily 41 řidičů, kteří za volant usedli po předešlé aplikaci omamnýcha psychotropních látek. 24 z nich policisté řeší v rovině přestupkového jednání, proti sedmnácti pak zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dvacet pět osob policisté prověřují pro „drogové delikty“, s nimi již zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, třináct z nich si již převzalo od policistů usnesení o zahájení trestního stíhání.

Mezi obviněnými z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu podle § 284 odst. 2 je také muž z autobusu, jehož cestující mířící na festival byli prověřováni na základě získané informace o cizinci, který má převážet drogy. To se po prověření Celní správou, oprávněnou k těmto úkonům, potvrdilo. Policisté u něho zajistili pervitin, ketamin, tablety extáze, kokain a další látky, které nebylo možné detekovat na místě a proto byly zaslány k odborné expertíze.

Policisté na základě uskutečněných kontrol řeší dalších 105 osob za přechovávání omamné a psychotropní látky v rovině přestupku podle zákona č. 167/1998, o návykových látkách.   

Celkově policisté na hudebním festivalu zajistili při namátkových kontrolách  přes 400 gramů různých druhů psychoaktivních zakázaných látek (drog) jako např. kokain, hašiš, marihuanu, extázi, lysohlávky, ketamin, a mnoho dalších.

V rámci hudebního festivalu přijali policisté oznámení o sexuálním napadení 30leté ženy. V dané věci, která byla kvalifikována jako možné podezření ze spáchání trestného činu znásilnění, provádějí policisté stále prověřování.

Hudební festival navštívilo na šedesát tisíc vyznavačů drum & bass hudby. Mobilní Pol Point využili návštěvníci ve 3 případech. Na místě pracovalo také mobilní operační středisko a k monitorování dopravní situace využili policisté bezpilotní prostředky – drony.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
7. srpna 2023

vytisknout  e-mailem