Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Jak na nehody

Změny povinností s hlášením dopravní nehody stále přinášejí řady otázek.  

     Policie vychází motoristům vstříc a má pro ně bezplatně malou kartičku s několika zásadními radami, jak si po dopravní nehodě počínat. Kartičky jsou k dispozici zdarma na všech obvodních odděleních i v budově vedení územních odborů v Mladé Boleslavi, Boleslavské ulici. Základní informace by měli mít k dispozici i všichni policisté.
Policie již zdaleka nemusí být u všech dopravních nehod. Jak říká litera zákona :
„Řidič nemá povinnost hlásit dopravní nehodu Policii ČR, pokud
a)      zjevná škoda na některém ze zúčastněných vozidel nebo přepravovaných věcech nepřesahuje 100 000,- Kč (zjevná škoda = škoda, kterou vidíte, laický odhad).
b)      Nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby
c)      Nevznikla hmotná škoda na jiném majetku další osoby (např. škoda na komunikaci, na budově, na dopravní značce apod.)“
Pokud jde o samotná vozidla, která měla na dopravní nehodě účast, není rozhodující, zda je jejich vlastníkem řidič nebo jiná fyzická či právnická osoba (leasingová společnost, zaměstnavatel apod.
Policii ČR volejte, pokud
a)      není splněna některá z výše uvedených podmínek
b)      nemůžete zabezpečit obnovení provozu na komunikaci
 
Pokud policii zavoláte, přestože jsou splněny podmínky uvedené v bodech 1-3, policisté věc krátce prošetří, vyřeší samotný dopravní přestupek a potvrdí Váš sepsaný protokol. Tiskopis záznamu o dopravní nehodě získáte u své pojišťovny. Povinnost sepsat záznam je dána zákonem.

vytisknout  e-mailem