Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kontroly nákladních vozidel

KRAJ - Na konci uplynulého týdne ve dnech 16. a 17. května proběhlo celorepublikové dopravně bezpečnostní opatření zaměřené na kontrolu autobusové a nákladní přepravy 

V průběhu celého dopravně bezpečnostního opatření se policejní hlídky zaměřily zejména na kontrolu dodržování doby řízení, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku, nedodržování povinnosti při přepravě nebezpečných věcí, pro jejichž vlastnosti (hořlavost, žíravost, výbušnost a další) může být jejich přepravou ohrožena bezpečnost osob, majetku a životního prostředí.  Samozřejmě dohlížely i na dodržování  dalších směrnic a sociálních předpisů a obecně platných ustanovení zákona číslo 361/2000Sb., o provozu na pozemních komunikacích a dalších předpisů souvisejících s provozem na pozemních komunikacích. Současně prováděly kontrolní činnost spojenou s pátráním po osobách, věcech a odcizených vozidlech.

Policejní specialisté zkontrolovali celkem 90 nákladních vozidel, u 11 z nich zjistili závadu a řidiči uložili na místě pokutu v příkazním řízení v celkové výši 24 500 korun. Uložili 9 kaucí  za celkem 215 000 korun. Jednáním jedenácti dopravců se bude dále ve správním řízení zabývat příslušný úřad. Nejčastějším přestupkem bylo porušení dodržování bezpečnostních přestávek, denní doby řízení a překročení nejvyšší povolené rychlosti zjištěné z tachografu. 

Dopravní policisté zkontrolovali také 330 řidičů osobních motorových vozidel. Zjistili 62 dopravních přestupků, z nichž 57 vyřešili uložením pokuty na místě a 5 porušení zákona  poslali k vyřízení příslušnému správnímu orgánu. Nejčastějším dopravním přestupkem byl špatný technický stav vozidla, v 15 případech. Dálniční poplatek nemělo zaplaceno 10 řidičů. Dalšími přestupky byl například  špatný způsob jízdy, držení hovorového zařízení,  nepoužití  bezpečnostních  pásů.   Jeden z kontrolovaných řidičů řídil pod vlivem alkoholu .

Hlavním cílem dopravně bezpečnostního opatření zaměřeného na kontroly nákladních vozidel a autobusů je omezení neukázněného chování některých řidičů na silnicích a  snížení dopravní nehodovosti a přestupků v silničním provozu.

Obdobné akce budou probíhat i nadále.

por. Mgr. Markéta Johnová
21.5.2024
 

vytisknout  e-mailem