Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Neplacení výživného

Policisté stále častěji řeší případy,kdy osoba neplní vyživovací povinnost 

     Policisté Územního odboru Praha venkov – Východ stále častěji řeší případy, kdy si osoba neplní své vyživovací povinnosti určené jí soudem. Taková osoba se dopouští trestného činu zanedbání povinné výživy. Trestnost takového jednání vzniká, jestliže si osoba neplní své povinnosti po dobu delší než čtyři měsíce a to byť i z nedbalosti. Oprávněný ( osoba, které má být výživné vypláceno) může podat na toho, kdo si své vyživovací povinnosti neplní trestní oznámení na obvodním oddělení Policie ČR v místě svého trvalého bydliště. S sebou by si měl vzít některé důležité dokumenty, kterými jsou zejména:
  • rozsudek o stanovení výživného s vyznačenou právní mocí
  • rozsudky, kterými se výše výživného upravovala
  • rodný list dítěte
  • doklady o úhradách výživného (výpisy z účtu, ústřižky složenek…)
  • další doklady – rozsudek o rozvodu manželství, potvrzení o studiu, rozhodnutí opatrovnického soudu atd.
 
     Policista s oprávněným vše sepíše, zaprotokoluje a zahájí úkony trestního řízení. Jestliže zjistí všechny potřebné skutečnosti o spáchání trestného činu, předá věc státnímu zastupitelství.
      Než soud prvního stupně začne vyhlašovat rozsudek, může povinný využít zvláštního ustanovení o účinné lítosti a celý dluh na výživném zaplatit.
 
      Největší chybou těch, kterým není výživné hrazeno, je to, když uvěří opakujícím se slibům o zaplacení, neboť výše dluhu narůstá a tím klesá pravděpodobnost zaplacení dlužné částky.
 
     Policisté Obvodního  oddělení Odolena Voda řeší začátkem roku hned několik případů.
Pětatřicetiletý otec od března 2011 neplní vyživovací povinnost na svou nezletilou dceru. Dlužná částka se vyšplhala na 23 000,- Kč.
 
Padesátiletý otec neplní výživné na svého nezletilého syna od září 2011, byť mu tato povinnost byla uložena rozsudkem okresního soudu. Dluh na běžném výživném činí 14 000,-Kč. Rozsudkem daného soudu bylo muži stanoveno uhradit i dluh na výživném za období od listopadu 2010 do června 2011 ve výši 19 000,-Kč.
 
Policisté SKPV zahájili dne 3. ledna 2011 trestní stíhání s čtyřiačtyřicetiletým otcem pro trestní čin zanedbání povinné výživy. Vyživovací povinnost na své dvě nezletilé děti neplnil od července 2010. Matce tak dluží téměř 53 000,-Kč.
 

por. Bc. Markéta Johnová

vytisknout  e-mailem