Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Okradený senior

Pachatel použil lest, aby se dostal k penězům  

 
     Dvojice dosud neznámých pachatelů vešla v odpoledních hodinách 26. března do neuzamčeného domu v obci Sedlec-Prčice. Jeden z pachatelů nabízel broušení nožů, druhý kradl.
    
     Třiaosmdesátiletý muž byl v prostorách kuchyně osloven neznámou ženou, která mu nabízela nabroušení kuchyňských nožů. Jeho nepozornosti využil druhý pachatel, který za jeho zády, z kuchyňské linky, odcizil ze zde uložené peněženky finanční hotovost padesát tisíc korun. Poté oba pachatelé společně odešli. To, že se důchodce stal obětí krádeže, zjistila vzápětí jeho příbuzná, které se s uvedenou událostí svěřil.
    
 Policisté vyzývají občany: „Nebuďte vůči cizím osobám důvěřiví a nepouštějte je do svých bytů. Předejdete tak případným krádežím a následnému zklamání.“
 
 
 
Jak se vyhnout podvodu
Doporučení seniorům:   
  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu), nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo zavolejte na instituci, na kterou se pracovník odvolává.
  • V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí zdánlivě levného zboží odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
 
 
nprap. Diana Škvorová
29. března 2013

vytisknout  e-mailem