Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvedli na internetu několik stovek lidí

Trestné činnosti se dopouštěli déle než dva roky a jsou za nimi stovky poškozených po celé republice. 

Z podvodů a krádeží jsou podezřelí dva muži ve věku sedmadvacet a devětadvacet let z Prahy. Oba se na různých místech v Praze pomocí elektronických zařízení připojovali k internetové síti a na portálech Aukro, Sbazar, Hyperinzerce i na dalších inzerovali prodej různých movitých věcí. Nabízeli je v individuálních aukcích a inzerátech. Po ukončení aukcí si peněžní prostředky nechávali zasílat na různé účty u několika bank, které byly vedeny na skutečné osoby. Ty ale ani netušily, že na jejich osobu jsou nějaké účty založeny. Podezřelí muži zneužili jejich osobní data. Samotné aukce a inzeráty vypisovali na neexistující zboží s cílem věci nedodat. K zastření své skutečné identity vedle cizích účtů, s nimiž sami disponovali, využívali nepravdivá jména a uváděli i neexistující telefonní čísla. Používali i jména a kontaktní adresy s telefony osob, jejichž údaje zneužili.
Kriminalisté si během dvou měsíců, kdy se případem zabývali, postupně dostali ke spisovému materiálu z mnoha krajů, kde na jednotlivá obvodní oddělení poškození oznamovali podvodné jednání na internetu. Zatím odhalili, že se muži dopustili podvodů ve více než dvou stech případech. Škoda, kterou způsobili, je téměř milion korun.
Během domovních prohlídek na různých místech Prahy bylo zajištěno množství listinných důkazů, platební karty, ale i několik notebooků, mobilních telefonů a věci pořízené z výnosů trestné činnosti. Nejhodnotnější zajištěnou věcí je vozidlo Škoda Octavia. Je velmi pravděpodobné, že důkazy nalezené při domovních prohlídkách přivedou policisty k dalším poškozeným a prokázání další trestné činnosti obviněných mužů. Předpokládáme, že škoda způsobená oběma muži bude dosahovat dvou milionů korun.
Kriminalisté v pátek 17. února oba podezřelé zadrželi v Praze. Jednoho z mužů přímo u poštovní schránky v panelovém domě, kam si přišel vyzvednout písemnosti zaslané bankou. Stíhání mužů je vedeno na svobodě a případem se dále zabývají policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Mladé Boleslavi. Za podvody v takovém rozsahu hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let.
K úspěchu celého vyšetřování výrazně pomohl i aktivní přístup dalších subjektů zapojených do tohoto případu, zejména bank a internetových portálů.
Svým rozsahem a způsobenou škodou se mladoboleslavským kriminalistům podařilo rozkrýt jeden z největších případů podvodů na internetu v rámci celé České republiky.
 

nprap. David Schön

24.2.2012

vytisknout  e-mailem