Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Sedmou z osmi letošních vražd objasnili středočeští kriminalisté

KRAJ – Tři měsíce po nálezu mrtvé ženy byli zadrženi dva pachatelé. 

V letošním roce kriminalisté Krajského ředitelství police Středočeského kraje vyšetřují již osmou vraždu a pokusů vraždy. Případ z Velimi je sedmým objasněným případem a pachatele se podařilo zadržet.
 
Na základě výsledků intenzivního tříměsíčního šetření kriminalistů byli zadrženi dva muži důvodně podezřelí ze spáchání vraždy sedmatřicetileté ženy. K objasnění případu přispěly také výsledky odborných expertíz, které si kriminalisté vyžádali. Soudní pitva potvrdila, že žena zemřela násilnou smrtí, a to úderem tupým předmětem do hlavy.
 
Dne 24. června 2014 zadrželi kriminalisté dva muže ve věku pětačtyřiceti a devětačtyřiceti let slovenské národnosti. Oba muži byli přítomností policistů velmi překvapeni, nekladli odpor a jejich zadržení proběhlo standardním způsobem.
 
Zahájili jsme trestní stíhání pětačtyřicetiletého muže, který je důvodně podezřelý ze spáchání zločinu vraždy. Za toto jeho protiprávní jednání mu hrozí trest odnětí svobody až ve výši osmnácti let. Devětačtyřicetiletý muž je podezřelý ze spáchání trestného činu neposkytnutí pomoci, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Dále je muž podezřelý ze spáchání trestného činu nadržování. Za toto protiprávní jednání mu hrozí trest odnětí svobody ve výši až čtyř let.Podali jsme podnět na vzetí obou mužů do vazby, který soud akceptoval.
 
Při výslechu se oba pachatelé k činu doznali. Vraždu spáchali po předchozí hádce jednoho z nich se sedmatřicetiletou ženou. Důvodem hádky byl nákup alkoholu. Po spáchání činu druhý z pachatelů pomáhal odstranit z místa stopy. Těžce zraněnou ženu zanechali v drážním domku bez pomoci. Ta svým zraněním podlehla.
 
Oba pachatelé jsou bez stálého zaměstnání a jeden z nich i bez stálého bydliště. V minulosti byli opakovaně odsouzeni pro spáchání násilného trestného činu.
 
Případ začal 6. dubna 2014, kdy ve volně přístupném drážním domku byla nalezena mrtvá sedmatřicetiletá žena. Středočeským kriminalistům se podařilo zmapovat její poslední pohyb. Žena byla naposledy viděna 7. února 2014 v Poděbradech odkud odjela do Kolína a kolem půl jedné odpoledne se pohybovala v prostoru nádraží. Z tohoto místa odjela v doprovodu nejméně jednoho mužů do Velimi. To byly jediné a poslední informace o pohybu sedmatřicetileté ženy. Prostřednictvím médií jsme 15. května 2014 žádali veřejnost o spolupráci při zmapování pohybu ženy v jejich posledních hodinách života.
 
Za tuto spolupráci médiím i veřejnosti  děkujeme.
 
 
 
 
 
 
mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
P ČR KŘ Středočeského kraje
1. července 2014
 
 

vytisknout  e-mailem