Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Senioři a podvodníci

Policisté zavítali mezi seniory, aby je opětovně upozornili na podvodníky. 

     Policistky preventivně inormační skupiny Kladno zavítaly mezi seniory, tentokrát do obce Otvovice a Bilichov. Cílem této preventivní akce bylo seznámit seinory s případy trestné činnosti, která je páchána právě na seniorech. Hlavním úkolem bylo tyto občany upozornit, jak se bránit a především této trestné činnosti předejít. V posledním období se rozmáhá trestná činnost formou krádeže, kterou páchají pachatelé tzv. podvodníci. Jedná se převážně o podvodníky, kteří si během krátké chvíle umí získat důvěru a senioři si je vpustí do bytu dobrovolně sami.  V dnešní době jsou tito pachatelé velmi podnikaví a pod jakoukoliv záminkou se snaží vetřít do vaší přízně a hlavně do vašeho obydlí. V některých případech se vydávají za pracovníky různých firem, ať už chtějí provést odečet plynoměru, vodoměru, či elektroměru nebo vám přijdou vrátit přeplatky. Mnohdy se představí, jako obchodníci s velmi výhodným zbožím a jindy požádají pouze o sklenici vody nebo o použití vaší toalety. Další jejich záminkou bývá, že vás informují o nehodě nebo tísni vašeho rodinného příslušníka a vyžádájí si u vás pro něho finanční hotovost, kterou mu údajně doručí. Všechny tyto případy se odehrávají a jsou od podvodníků zinscenované. Tito podvodníci ke dveřím vašich domů přicházejí již s cílem využít důvěřivosti občanů a obohatit se ve svůj prospěch. Ve většině případů pachatelé této trestné činnosti bývají velmi slušně odděni a jezdí i v dražších vozech. Za účelem získání svého lupu dojíždí mnohdy několik desítek kilometrů. Policie občany a především seniory upozorňuje na tyto zloděje - podvodníky, jelikož mnohdy po takovéto nezvané návštěvě z jejich obydlí bývá zcizeno několik desítek tisíc korun a někdy i celoživotní úspory. Dále policisté občany vyzývají nejen k velké obezřetnosti, ale také žádají pokud se v místě jejich bydliště, ať ve městě, či na vesnici objeví tito podezřelí pracovníci a obchodníci, aby poskytli informace na linku 158. Pokud by si povšimli typ vozidla nebo část SPZ, je to velkým přínosem  při vyšetřování těchto případů. 

     Dne 22. března v poledních hodinách PIS a policista z obvodního oddělení Kladno Švermov provedli preventivní činnost zaměřenou na seniory v obci Otvovice. Nejdříve navšítvili  místní penzion se seniory, kde s nimi na výše uvedené téma pobesedovali a dále jim zodpověděli jejich dotazy, které tyto seniory velmi zajímali. Další cesta byla zaměřena na seniory, kteří bydlí samostaně doma a nejsou již tak dobře pohybliví. Policisté prošli několik rodinných domků, kde seniorům předali preventivní letáčky s danou tématikou a hlavně je o nebezpečí podvodníků informovali. Všichni senioři přítomnost policistů a popovídání na místě uvítali.

    V podvečerních hodinách  dne 29. března byla uspořádána beseda se seniory v obci Bilichov na místním OÚ. Této preventivní akce se zúčastnila policistka PIS a kriminalista, kteří s místními občany převážně důchodového věku pohovořili o množících se případech pachatelů - podvodníků. Uvedli jim výše již zmiňované případy trestné činnosti. Senioři projevili o tyto informace zájem a i svými zvídavými dotazy obohacovali toto setkání. Při této besedě bylo popovídání rozšířeno o další trestnou činnost, a to  o krádeže kabelek v obchodních domech z nákupních vozíků a vykrádání vozidel. Senioři s velkým zájmem se do besedy zapojili a velmi kladně celou tuto preventivní akci ohodnotili.  

 

1. 4. 2011

nprap. Jana Šteinerová  

vytisknout  e-mailem