Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Události z Příbramska

Opuštěné chalupy lákají zloděje  

     S chladnějším podzimním počasím stále méně lidí jezdí na své chaty a chalupy, někteří již své objekty dokonce „zazimovali“. Toho ale využívají různí lapkové, které právě opuštěné rekreační oblasti lákají. Vybírají si spíše odlehlá a špatně zabezpečená obydlí. Většinou vypáčí nebo rozbijí vchodově dveře nebo okna. Kradou vše, co jim přijde pod ruce, jedná se o různé nářadí, jídlo, pití, jízdní kola, elektroniku apod.
     Během pátečního odpoledne jsme přijali dvě oznámení o vykradených chalupách. První byla v obci Hříměždice část Vestec, kam pachatel vnikl po rozbití okna a odnesl si dalekohled, kompresor, motorovou pilu a příklepové kladivo. Odcizené věci byly v hodnotě 23 tisíc korun. Druhá chata se nachází v obci Dominikální Paseky. Dovnitř se zloděj dostal po vypáčení okna v podkroví. Hodil se mu televizor, mikrovlnná trouba, pila, rychlovarná konvice, radiobudík, přímotop a stan. Celkem zde neznámý nenechavec způsobil škodu za více než 25 tisíc korun.
     V silách policie není chránit každé obydlí, i když provádíme namátkové kontroly v rekreačních oblastech, ale především každý sám může přispět k lepšímu zabezpečení svého majetku, např. používáním bezpečnostních zámků, zodolněných dveří, mříží a uzamykatelných okenic. Pro vyšší standard ochrany je možno využít i elektronické zabezpečení.

Devět řidičů pod vlivem
     Od čtvrtka do neděle zjistili policisté u devíti řidičů, že jsou buď opilí nebo zfetovaní. Ve čtvrtek byli kontrolováni dva motoristé v Příbrami. Jeden měl 0,34 promile alkoholu v dechu a druhý byl pod vlivem amfetaminu. V pátek hlídka zastavila řidiče v Sedlčanech, u kterého testovací sada prokázala přítomnost marihuany. V sobotu řídili s téměř 0,4 promile dva šoféři, a to v Malé Hraštici a v Jincích, téměř dvě promile měl motorista v Pičíně. V Bukové u Příbramě jel na motorce mladík s 0,3 promile, navíc bez helmy, platné technické prohlídky a bez „řidičáku“. Ani v neděli si nedali opilí řidiči pokoj, za volant usedl muž s 1,5 promile a další měl test pozitivní na amfetamin a metamfetamin. Dokonce se přiznal, že dne 16. října požil nosem pervitin.

Namířil na ně zbraň
     Sdělení podezření si vyslechl v neděli ráno 28letý muž. Svým jednáním se měl dopustit přečinu nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. Po čtvrté hodině ranní neváhal po slovní a následně i fyzické rozepři vytáhnout krátkou střelnou zbraň nezjištěné značky. Namířil pak na tři poškozené a vyhrožoval jim fyzickou újmou. K incidentu došlo před restaurací na náměstí v Novém Kníně. Věc byla oznámena anonymně přes tísňovou linku 158 asi dvacet minut poté. Nyní podezřelému hrozí až tři roky pobytu za mřížemi.

Krádež dřeva
     Dvacet bříz kdosi neznámý pokácel, rozřezal a odvezl v době od 20. srpna do 21. října z lesa, který se nachází u silnice R/4 mezí obcí Milín a Dubenec. Výše škody byla stanovena na sedm tisíc korun
     V pátek přišel na Obvodní oddělení Sedlčany oznámit starší muž, že mu neznámý pachatel někdy na jaře odcizil z pozemku v obci Svatý Jan 31 vzrostlých ovocných stromů. Tady se vzniklá škoda vyšplhala na 50 tisíc korun.

Falešné peníze
     Padělaná bankovka v hodnotě pěti set korun byla nalezena v pátek při přepočítávání tržby v jedné příbramské firmě. Na bankovce nebyl viditelný vodoznak a byla i o něco menší než pravé peníze. Událost šetří příbramští kriminalisté jako trestný čin padělání a pozměnění peněz. Za tento čin stanovuje trestní zákoník jeden rok až pět let ve vězení.
 

22. října 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem