Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Události z příbramských silnic

Příbramsko - Dopravní akce související s ukončením letních prázdnin a začátkem školního roku, dopravní statistika. 

Nehodovost na Příbramsku
     Od začátku roku do konce srpna se stalo na Příbramsku 721 dopravních nehod, přímo v měsíci srpnu se odehrálo 114 havárií a za celé prázdniny bylo celkem 208 karambolů. Na příbramských silnicích zemřelo celkem pěti lidí, a to v měsíci květnu a červnu, nejtragičtější však byl srpen, kdy umřeli tři lidé. 87letá chodkyně byla usmrcena při nehodě dne 6. srpna v Sedlčanech. 28letá řidička zemřela v katastru obce Rosovice dne 26. srpna a 31. srpna se stala smrtelná nehoda v katastru obce Chotilsko, zde zůstal na silnici bez známek života 32letý motorista. Za poslední měsíc utrpělo sedm osob těžké zranění a 32 lehké.
     Nejčastější příčinou karambolů byl v srpnu nesprávný způsob jízdy. Přílišná rychlost byla důvodem 18 nehod a nedání přednosti v jízdě zavinilo 16 havárií. U čtyř nehod byli řidiči pod vlivem alkoholu. Zvěř na vozovce způsobila 14 srážek. Na automobilech vznikla škoda ve výši 6,5 milionu korun. Na pokutách hlídky vybraly téměř 60 tisíc korun.

Ukončení letních prázdnin
     Každý rok se o prázdninách na silnicích vážně zraní velké množství lidí, je to připisováno únavě s teplých dnů, oslnění sluncem, nevyspání řidičů vracejících se z dlouhých cest, nepozornosti, rychlé jízdě apod.
     Na konci letních prázdnin se vždy očekává dokonce několikanásobně vyšší hustota silničního provozu, proto poslední prázdninový týden došlo k posílení policejních hlídek na silnicích. Strážci zákona se zaměřovali především na místa s velkou intenzitou dopravy, a kde často dochází k dopravním nehodám. Hlavní smysl dopravně preventivní akce bylo upozornit motoristy, aby byli maximálně opatrní i ohleduplní, a aby se všichni účastníci silničního provozu v pořádku vrátili do svých domovů.
     Na Příbramsku akce probíhala celý minulý týden, především však na hlavních tazích. Celkem 34 policistů, kteří byli do této akce nasazeni, zkontrolovalo kolem tři sta vozidel. Zjistili např. 52x překročení rychlosti, 2x požití alkoholu před jízdou, 1x drogy za volantem, 4x nepoužití bezpečnostních pásů, jeden motorista jel bez řidičského oprávnění a šest aut nemělo vyhovující technický stav. Na pokutách policisté vybrali kolem 60 tisíc korun.

Zebra se za tebe nerozhlédne
     Letní prázdniny skončily a začal nový školní rok. Děti jsou plné zážitků ze dnů volna, ještě si nestačily zvyknout na nový denní režim a nejsou až tak obezřetné. Proto probíhá po celé republice první týden školy dopravně preventivní akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“.
     V Příbrami se tato akce uskuteční dne 5. září ve spolupráci s městskými strážníky. Strážci zákona budou upozorňovat malé školáky na principy správného přecházení silnice. Cílem je posílit v nich hlavní zásady při vstupu do vozovky.
Chodci by měli vědět:
přechází se přes přechody, pokud jsou na dohled,
silnici lze přejít na přehledných místech, ne před křižovatkou, v zatáčce,
je nutné se 3x rozhlédnout - vlevo, vpravo a znovu vlevo,
při přecházení je dobré navázat oční kontakt s řidičem,
před vstupem do vozovky musíme odhadnout, zda vozidlo stihne bezpečně zastavit,
je nutné počkat, až automobil opravdu zastaví,
neexistuje absolutní přednost chodců na přechodech!
musíme respektovat signalizaci, červená znamená stůj,
při přecházení si musíme všímat i druhého jízdního pruhu. Jeden vůz nám dá přednost, v protijedoucím vozidle si ani řidič nevšimne, že někdo jde přes vozovku.
je důležité nosit reflexní prvky, za šera nebo při hustém dešti je takto označený člověk vidět až na 200 metrů.

3. září 2013, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

silniční kontrolasilniční kontrola

kontrola vozidlakontrola vozidla

 

 


 

vytisknout  e-mailem