Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výsledky výzkumu

Výsledky výzkumu veřejného mínění provedeného Krajským ředitelstvím policie Středočeského kraje. 

Základní informace
     Na základě pokynu vedení Krajského ředitelství policie Středočeského kraje zpracovala Kancelář podpory kvality projekt pro kvantitativní výzkum veřejného mínění. Výzkum byl realizován Kanceláří podpory kvality ve spolupráci s Preventivně informačním oddělením krajského ředitelství a byl proveden na vzorku 2032 respondentů v teritoriu Středočeského kraje.
     Podobný výzkum proběl již v roce 2004 (agentura STEM/MARK, a.s.- 6424 respondentů z celé ČR) a 2007 ( Ipsos Tambor – 1922 respondentů ze Středočeského kraje).
 
Cíl výzkumu
     Cílem výzkumu bylo zmapovat spokojenost vnějšího zákazníka Krajského ředitelství Středočeského kraje. Vnějším zákazníkem pro potřeby výzkumu byl občan Středočeského kraje. Jednotlivé otázky směřovaly do oblastí:
·         Bezpečnost v místě bydliště
·         Hodnocení práce Krajského ředitelství policie Středočeského kraje
·         Míra informovanosti o práci policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje
 
Charakteristika výzkumného souboru
     Struktura výběrového souboru byla proporčně stanovena podle pohlaví, podle sociálních skupin (mladí 19-24 let, produktivní věk do 59 let, senioři 60+ let). Reprezentativnost výběrového souboru je zajištěna kvótním výběrem podle proporcí jednotlivých územních odborů, dříve okresů. Celkem byly zpracovány odpovědi od 2032 respondentů.
 
Hlavní závěry
     Na základě výsledků výzkumu lze konstatovat, že celková spokojenost s Policií ČR ve Středočeském kraji je na vysoké úrovni, a to pouze s rozdíly mezi jednotlivými teritorii územních odborů. Spokojených je 75,4% obyvatel, což je o 4,4% více než v roce 2007 a o 17,4% více než v roce 2004. Převážná většina občanů kraje (86,6%) se v místě svého bydliště cítí bezpečně. Zde byl oproti roku 2007 zaznamenán mírný pokles, a to o 1,4%. Přesto se občané obávají nejvíce vloupání do bytu/domu, vandalství, poškozování cizí věci, nejméně krádeže kola. V rámci porovnání územních odborů se o něco méně bezpečně cítí obyvatelé teritoria územního odboru Příbram, Praha-JIH, naopak nejbezpečněji se cítí obyvatelé teritoria územního odboru Kutná Hora (100%).
     Z výzkumu vyplývají další pozitivní zjištění. 79,8% občanů věří, že jim Policie ČR ve Středočeském kraji v případě naléhavé potřeby poskytne rychlou a účinnou pomoc. V této oblasti je zjišťován pozitivní trend, neboť v roce 2007 věřilo jen 69% občanů. Velmi pozitivní trend byl zjištěn v oblasti komunikace. 68,8% obyvatel si myslí, že P ČR v místě bydliště informuje o své činnosti. V roce 2004 to bylo 38%, v roce 2007 to bylo 39%)
     Oblastí pro zlepšení je eliminace korupčního jednání policistů. Bylo zjištěno 17 případů, kdy policisté naznačili možnost řešení provinění úplatkem Současně bylo zjištěno 20 případů, nasvědčujících předání úplatků. V součtu jde o případy, kdy respondent uvedl, že se za poslední rok díky úplatku vyhnul problému s policií, a že se díky úplatku problému nevyhnul.
     
     Závěrem jen dodat, že vedení středočeské policie plánuje příští rok výzkum veřejného mínění zopakovat.

vytisknout  e-mailem