Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ztracení houbaři

V pondělí kolem páté hodiny večerní zavolala na linku 158  

     starší žena s tím, že zabloudila v lese, kam odešla ráno na houby, a nemůže najít cestu zpátky k chatě. Také uvedla, že je nemocná a potřebuje dávku inzulinu. Do pátrání se zapojili policisté z příbramské policie ve spolupráci s Obvodním oddělením Mníšek pod Brdy a s dobrovolnými hasiči. Pátrání probíhalo v lesním prostoru mezi obcemi Kytín, Chouzavá, Voznice a Malá Hraštice. V půl osmé večer byla žena nalezena v pořádku, a to asi jeden kilometr od Voznice. Na místo byla přivolána „záchranka“, mezitím žena dostala od dobrovolných hasičů z Kytína drobné občerstvení.
     Následující den se odehrál další případ s téměř stejným průběhem. V úterý v ranních hodinách přijel z Prahy na Dobříš 78letý muž. Vydal se do okolních lesů na houby, dělá to tak prý již několik let. Po sedmé hodině večerní nám oznámil jeho syn, že s ním asi před hodinou otec telefonoval a sdělil mu, že se ztratil. Dobříšský policista poté zavolal na telefon pohřešovaného. Ztracený muž tvrdil, že neví kde je, ale v dálce vidí světlo. Policista mu řekl, aby šel tím směrem, pokud tam někdo bude bydlet, ať zavolají na tísňovou linku. Po několika minutách se na linku 158 ozvala žena, že se u nich v obci Brzdinka nachází nějaký muž. Po příjezdu na místo hlídka zjistila, že dotyčný je v pořádku, ale vyčerpaný. Strážci zákona ho převezli na obvodní oddělení, kde vyčkali příjezdu příbuzných.
     Každoročně se ztratí mnoho starších osob při výletech a houbaření. Pátrací akce jsou většinou poměrně složité a náročné jak personálně, tak i na použití techniky. Jedná se totiž o rozsáhlé plochy k propátrání a často v nepřehledném terénu. V zimním období je nutno najít člověka během pár hodin, jinak dojde k jeho prochladnutí. V loňském roce jsme hledali sedm seniorů, předchozí rok to bylo šest starších osob. V osmi případech byly osoby dohledány včas, pět pohřešovaných bylo nalezeno bohužel pozdě.
     Jak se ale chránit před „ztracením“? Díky technickému pokroku je možné používat lokátory osob. Jsou to poměrně malá zařízení, která se mohou umístit např. do kapsy u oblečení. Za několik tisíc korun tak mohou osoby zajistit svůj klid i klid svým příbuzným. Většinou má lokátor i SOS tlačítko, které může člověk v nouzi použít. Některá zařízení umožňují i telefonické spojení na předvolená čísla. Díky lokátoru je pak možné určit přesné místo, kde se osoba nachází, lze dohledat i historii pohybu.
     Pokud se osoba ztratí, ať neváhá a ozve se co nejdříve na tísňovou linku. Mohou tak učinit i jeho příbuzní, kteří seniora postrádají. Rozhodně to nechce čekat až na dobu, kdy se začíná stmívat. Co se týká veřejnosti, pokud potkají dezorientovanou či tak působící osobu, až okamžitě zavolají na policii. Raději prověříme několik planých poplachů nebo osobu převezeme domů, než vystavovat dříve narozené újmě na zdraví nebo životě.
 

24. října 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem