Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontrola barů a heren

Nedopadla nejlépe 

 

V sobotu večer 12. prosince se vydalo 20 jičínských a novopackých policistů spolu s městskými strážníky na kontrolu heren, barů a diskoték. Akce, která byla zaměřená na podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let, začala přesně v 21:30 v jedné z jičínských diskoték. I přes důkladnou kontrolu zde policisté  žádné nedostatky nezjistili. To druhá zastávka už bez závad nebyla. Několik náhodně vybraných mladistvých se nejdříve podrobilo kontrole dokladů, a poté i orientační dechové zkoušce na alkohol. Výsledek nebyl až tak překvapující. U čtyř z nich byla zkouška pozitivní, kdy nejvyšší naměřenou hodnotou bylo 1.27 promile alkoholu A tak poté, co teenageři skončili v rukou svých rodičů, kteří si pro ně přijeli, mohli muži zákona pokračovat v dalších kontrolách. Po Jičínu následovaly podniky v Nové Pace, na  Pecce, v Hořicích, v  Kovači  a na závěr opět v Jičíně.

Během noci tak policisté "navštívili" 10 provozoven, kde zkontrolovali 41 mladistvých. U třinácti z nich zjistili požití alkoholu. Ve dvou případech byla na vině přímo obsluha, která mladistvým alkohol podala, a to i přesto, že nad barem visela cedule s nápisem "Alkohol osobám mladším 18-ti let nepodáváme". Jeden z obsluhující pracovníků chybu přiznal, za což byl náležitě "odměněn" blokovou pokutou. Druhý však jakoukoliv vinu odmítl, a tak o jeho dalším osudu bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Co dodat závěrem? Snad jen to, že policisté budou i nadále v podobných akcích pokračovat. Na požívání alkoholu totiž mají osoby mladší osmnácti let dost času. To samé platí i o návštěvách diskoték dětmi školou povinnými. Není totiž výjimkou, když na tanečním paketu či u baru potkáte čtrnácti, ale i  třinácti leté děti. Zde na nabízí otázka : "Není to dost brzy vážení "rodičové", aby vaši potomci navštěvovali podobná zařízení?".
nprap. Hana Klečalová
13. 12. 2009
fotogalerie
 

vytisknout  e-mailem