Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Loupežné přepadení si vymyslel

Chtěl zpronevěřit firemní statisíce 

V těchto dnech kriminalisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ve spolupráci s kolegy  Územního odboru z Rychnova nad Kněžnou obvinili dva muže z Královéhradecka ze zpronevěry a pomoci ke zpronevěře.

Celý týden včetně víkendu pracoval intenzivně tým 10 policistů na objasnění loupežného přepadení třiatřicetiletého řidiče společnosti, která zajišťuje distribuci tabákových výrobků. Při něm mělo být tomuto řidiči odcizeno z vozidlového trezoru více než 660 tisíc Kč. V  závěru šetření bylo řidiči sděleno obvinění, že si společně s kamarádem celou loupež vymyslel.
 
Dne 28. dubna 2001 v odpoledních hodinách nahlásil majitel firmy operačnímu důstojníkovi, že byl jeho zaměstnanec přepaden a oloupen o finanční hotovost. Telefonicky mu  oznámil, že neví, co se stalo, ale že ho údajně mezi Slatinou nad Zdobnicí a Rybnou nad Zdobnicí zastavila neznámá žena, která potřebovala pomoc. Řidička černého osobního vozidla měla mít technickou závadu na autě, zřejmě defekt pneumatiky. Jak řidič firmy později vypověděl i před kriminalisty, odstavil své vozidlo Ford Tranzit na lesní pěšinu, vystoupil z vozidla a poté si již nic nepamatuje. Probral se  zhruba až za 20 minut s bolestmi hlavy, šel k nejbližšímu obydlí, kde požádal o pomoc a zavolal svému šéfovi. Po příjezdu kriminalistů na místo se ve vozidle nacházel v podlaze zabudovaný vypáčený trezor, ve kterém podle sdělení majitele firmy i řidiče chybělo téměř 665 tisíc korun.
Ačkoliv muž nebyl viditelně zraněn, byl převezen do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, kde se podrobil důkladným neurologickým vyšetřením, která však neprokázala žádná zranění. Po týdenním zkoumání jeho zdravotního stavu však měli policisté i bez tohoto důležitého faktu téměř jistotu, že si muž vše vymyslel. Po propuštění z nemocnice se při výslechu  doznal, ale to až poté, co se snažil několikrát změnit svoji výpověď. Pátá verze toho, co se stalo, byla již skutečná.
 
Muž se se svým jedenatřicetiletým komplicem dohodl, že si takto snadno přijdou k penězům. Kamarád na něho počkal v Rokytnici n. O., odkud odjeli každý svým vozem až na údajné místo přepadení. Peníze, které ten den do trezoru řidič vůbec neuložil, odvezl kamarád do místa svého bydliště. Ostatní, včetně fingovaného vypáčení trezoru a nahlášení přepadení, byla v jejich očích už maličkost.
 
Komplic během pobytu kamaráda v nemocnici stihl utratit pro svoji potřebu ze zpronevěřených peněz téměř 220 tisíc korun. Zbytek hotovosti ale kriminalistům dobrovolně vydal a k činu se rovněž doznal.
Protože oba muži s vyšetřovatelem spolupracují, škodu chtějí nahradit a doposud neměli žádné problémy se zákonem, budou stíháni na svobodě. V případě odsouzení jim oběma hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 10. 5. 2011

vytisknout  e-mailem