Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nový školní rok na Rychnovsku

Bezpečnost dětí - úkol policistů 

S příchodem prvního dne nového školního roku vyrazili do blízkosti školských zařízení i rychnovští policisté celého regionu. Policejní hlídky dohlížely na bezpečný pohyb dětí i jejich doprovodu nejen na přechodech pro chodce a v blízkosti školských zařízení. Muži zákona se pohybovali i na frekventovaných úsecích vytipovaných komunikací. Cílem akce bylo bezpečně doprovodit školáky první den do škol. Děti jsou totiž po prázdninách mnohdy roztržité a ne zcela schopné věnovat úplně pozornost silničnímu provozu. Hlídky tedy "obsadily" přechody v blízkosti základních a středních škol. Policisté si však vytipovali i lokality, kde sice přímo školy nejsou, ale lze očekávat, že tudy budou přecházet žáci a studenti k autobusovým zastávkám, nebo budou mít namířeno využít vlakové dopravy. 

První den do školy děti vyprovodili policisté a využili spolupráce s městskou policií ve městech, která své strážníky mají. Nezapomnělo se však ani na menší obce regionu, které městskou policií nedisponují. Policejní hlídky dohlížely na školáky i v těchto místech. Do akce se nasadila také policejní motorka. Díky svému vybavení je policista, který ji řídí, schopen okamžitě řešit na místě řidiče, kteří překračují rychlost, nebo se dopouštějí dalších přestupků v dopravě. Policejní hlídky s řidiči řešily první školní den řadu přestupků. Jednalo se například ve třech případech o to, že posádky vozidel zapomněly, že automobily jsou vybavené bezpečnostními pásy.

Akci lze hodnotit jako zdařilou. První den se do školy dostali žáci a studenti  bez potíží. Policie však bude v těchto akcích i nadále pokračovat. Řidiči by si měli uvědomit, že děti nejsou roztržité pouze bezprostředně po prázdninách, ale v podstatě po celý rok. Tato vlastnost patří prostě k dětství a pubertě. Policie apeluje na řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti a pozornosti nejen v místech v blízkosti školních zařízení, ale možnost, že jim děti vběhnou do cesty, měli na mysli vždy a všude.

Na pondělí příštího týdne je už naplánovaná v rámci nového školního roku celorepubliková dopravně-bezpečnostní akce "Zebra se za tebe nerozhlédne" , do níž budou nasazeny i hlídky obvodních oddělení na Rychnovsku a hlídky dopravního inspektorátu.  

Začátek školního roku v ostatních regionech.

por. Alena Kacálková
1. září 2010

  

 

vytisknout  e-mailem