Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodné vylákání peněz

Seniorka uvěřila, peníze jim předala 

Starší občané neustále důvěřují cizím lidem a naletí jim na jejich báchorky. Většinou tak přijdou o své úspory. Policie opět důrazně varuje občany, aby nikomu a ničemu nevěřili. Pokud je cizí lidé zastaví na ulici či osloví před domem a sdělují jim dojemné příběhy, nebo jim oznámí, že jim nesou peníze jako výhru či doplatek apod. neposlouchejte  je a pošlete je pryč. Nezvěte je do svého bytu!
 
Dne 9. července 2009 v době mezi desátou a jedenáctou hodinou  slovensky mluvící neznámý muž a žena oslovili před jedním obchodním domem v Chrudimi 78letou místní ženu. Napovídali jí, že došlo k havárii kamiónu a k těžkému zranění slovenského řidiče, který je ošetřován v chrudimské nemocnici. K jeho ošetření potřebují peníze v české měně. Seniorka jim uvěřila a ve svém bytě jim předala 51.000 Kč. Muž se ženou jí pak ponechali jako zástavu pánskou taštičku, do které měl muž údajně uložit větší svazek bankovek v cizí měně. Uvedenou taštičku policisté zajistili k dalšímu opatření.
Po několika minutách to však seniorce začalo vrtat hlavou a telefonicky celou situaci probrala s dcerou. Ta jí poradila, aby vše nahlásila na policii. A udělala dobře. Pokud se v Chrudimském regionu pohybují  podvodníci, kteří neváhají okrást o poslední peníze staré lidi, musí o tom policie vědět. Aby policisté byli úspěšní a podvodníky zadrželi, potřebují nutně veškeré  informace od poškozených. Všímejte si jak osoby vypadaly, co měly na sobě, jak mluvily, případně i jakým autem se pohybovaly.
nprap. Věra Hamáčková
10.7.2009

vytisknout  e-mailem