Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci okradli seniorku

Žena přišla o desítky tisíc korun 

V poslední době se stále častěji setkáváme s případy okradených seniorů. Podvodníci, zloději a takzvaní podomní prodejci se „neštítí“ pod různými záminkami důchodce okrást. K jednomu z posledních případů došlo ve čtvrtek 28. května v Jičíně. Obětí se stala třiaosmdesátiletá žena, kterou po třinácté hodině oslovila na náměstí Svobody posádka nezjištěného vozidla. Jednalo se o ženu a muže, kteří se jí dotazovali na nemocnici, kde měl ležet jejich zraněný kamarád po autonehodě. I když jim cestu vysvětlila, přesto jí po chvíli řidič požádal, zda by si nepřisedla k nim do vozidla a do nemocnice je nedoprovodila. Stará paní s jeho návrhem souhlasila, což ovšem neměla dělat. Jakmile se rozjeli, sehrála dvojice nevídané divadlo. Během cesty dělali, že telefonují. Neustále hovořili o dopravní nehodě a zraněném muži v nemocnici. Nakonec se z telefonátu důchodkyně dozvěděla, že nutně potřebují 27 tisíc na odtah havarovaného vozidla. Nutno podotknout, že byli natolik přesvědčiví, že jim žena uvěřila a sama se nabídla, že jim peníze půjčí. V tu chvíli ji měli tam, kde potřebovali. Hned s jejím návrhem souhlasili a odjeli k ní domů.. Zde si muž převzal požadované peníze. Poté ještě zkoušel, zda by mu nepůjčila dalších 70 tisíc korun. Tak velkou hotovost naštěstí doma neměla. Nakonec mu půjčila ještě dalších 10 tisíc korun. Muž ji na oplátku předal do zástavy černou příruční tašku, ve které se měla údajně nacházet hotovost v cizí měně. Pochopitelně tam žádné peníze nebyly. Kufr skrýval jen starý papírový odpad, což žena zjistila, až po jeho odchodu.
K popisu řidiče uvedla, že byl ve věku kolem 32 let, byl si 170 cm vysoký, měl na krátko střižné hnědé vlasy a kulatý obličej. Na sobě měl oblečené tmavě hnědé kalhoty a béžovou košili s krátkým rukávem. Jeho společnice byla rovněž ve věku kolem 32 let, byla asi 160 cm vysoká, měla tmavé vlasy střižené na mikádo a na hlavě pletený béžový klobouk. Na sobě měla oblečený béžový kostýmek. Oba hovořili slovensky.
Policie žádá případné svědky, kteří by k tomuto případu nebo k osobám pachatelů mohli podat jakoukoliv informaci, aby tak učinili na linku tísňového volání 158.
Tento případ by měl být varováním pro ostatní občany. Nikdy si do svých bytů ani domovů nepouštějte cizí osoby a nevěřte žádným báchorkám o dopravních nehodách a zraněných osobách. Mějte vždy na paměti, že se může jednat o zloděje, podvodníky nebo další kriminální živly. Jen tak se můžete uchránit před případným okradením.
nprap. Hana Klečalová
29. 5. 2009
 

vytisknout  e-mailem