Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvody přes internet

Internetoví podvodníci stále častěji zneužívají důvěry lidí 

Hradečtí policisté prošetřují další případy podvodů přes internet. Lidé si přes internet objednali nebo vydražili zboží, zaplatili ho a buď jim přišlo úplně něco jiného, nebo jim vůbec nepřišlo.
Obětí podvodníka se stala třeba žena z hradeckého Slezského Předměstí, která počátkem března letošního roku (3. března) vydražila na internetu notebook. Na bankovní účet prodávající ženy převedla přes devět tisíc korun a čekala až jí balík se zbožím přijde. Do dnešního dne, přes veškeré urgence, nedostala ani notebook a ani peníze zpět.
Na dva podvodníky narazil i muž z Malšovy Lhoty. Ten si nejprve 19. března 2010 přes internet objednal mobilní telefon značky Nokia N900. Obratem prodávajícímu na bankovní účet poslal požadovaných 6.300 korun, ale na mobilní telefon čeká už téměř dva měsíce. Podruhé naletěl jinému internetovému podvodníkovi 11. dubna letošního roku. Tentokrát se mu podařilo přes internet vydražit mobilní telefon značky Nokia N97 v ceně 5.130 korun. Opět na bankovní účet složil požadovanou částku. I v tomto případě zboží do dnešního dne nedostal.
Muž se včera 13. května 2010 obrátil na policisty. Nejspíš také naletěl internetovému podvodníkovi.

Dosud neznámí pachatelé se svým jednáním dopustili přečinu podvodu. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na dvě léta.

Opět nabádáme občany, aby se vyhnuli nabídkám neověřených internetových obchodů.

Informace o bezpečném nakupování přes internet naleznete na: http://www.bezpecny-nakup.cz/

Související dokumenty: Další podvod přes internet
                                     Podvod přes internet

nprap. Anna Pešavová - 14. května 2010
foto Policie ČR

vytisknout  e-mailem