Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pomník obětem bitvy u Chlumu poničen

Škoda dosáhla částky 1.000.000 korun 

pomníkpomník 1
Během srpnové noci ze středy na čtvrtek (19. 8. 2010) řádil neznámý zloděj či zloději u obce Horní Dohalice na Královéhradecku, kde u silnice č. 35 vedoucí na Jičín zřejmě chtěli odcizit část pomníku obětem bitvy prusko-rakouské války z roku 1866. Pomocí přineseného žebříku se pokusili na pomník vylézt, ale nečekaně došlo k pádu jeho horní litinové části na vozovku. Rozbitý pomník zůstal ležet na silnici a po zloději či zlodějích se slehla zem. Ráno přijal operační důstojník na linku 158 oznámení od řidiče, který kolem odbočky na Horní Dohalice projížděl, a všiml si rozbitého pomníku. Na místo vzápětí vyrazila policejní hlídka, která provedla ohledání místa činu. Předběžná škoda na poškozeném pomníku byla stanovena na 1.000.000 korun. V současné době policisté událost vyšetřují pro podezření ze spáchání zločinu krádeže ve stádiu pokusu a poškození cizí věci. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody od dvou do osmi let. Muži zákona po neznámém pachateli či pachatelích intenzivně pátrají.
 
Pomník byl vystavěn na počest padlým vojákům 49. rakouského pěšího pluku a v roce 1896 byl na místo instalován. Před několika lety prošel pomník nezbytnými opravami, které si vyžádaly nemalé finanční prostředky.
 
Policisté prosí veřejnost o spolupráci, zejména projíždějící řidiče, aby se s informacemi vedoucími k objasnění případu obrátili na bezplatnou linku tísňového volání 158.
 
por. Marta Trávníčková
20. srpna 2010
foto - PČR
Odkazy do noveho okna

pomník 1

pomník 1 

Detailní náhled

pomník 2

pomník 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem