Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na padělané pětistovky

Padělatele čeká za zločin až osmiletý pobyt za mřížemi 

padělané bankovkypadělané bankovky

Hradečtí policisté varují před falešnými bankovkami. Od začátku roku (2010) do 15. června letošního roku na Královéhradecku evidují policisté 27 padělaných bankovek. Ve stejném období loňského roku zaznamenali policisté 17 falešných bankovek.
Padělatelé bankovek se převážně soustředili na českou měnu. Kriminalisté řešili případy padělaných bankovek v nominální hodnotě 100, 200, 500, 1000, 2000 a 5000 korun. Nejčastěji jsou padělány pětiset koruny, kterých bylo zadrženo celkem dvanáct kusů. Druhou nejvíce padělanou bankovkou je tisícikoruna. Na Královéhradecku se objevilo šest kusů. Penězokazci rovněž nezapomněli na cizí měnu. Do oběhu uvedli i dvě padělané padesátieurové a dvě stodolarové bankovky.
Zatím poslední případ se stal v pondělí 14. června 2010 v hradecké nemocnici. Během dopoledne tam někdo zaplatil falešnou stokorunovou bankovkou regulační poplatek. Pracovnice si toho nevšimla a bankovku s největší pravděpodobností zhotovenou na kopírce přijala. Na tuto skutečnost přišla přibližně v poledne při přepočítávání peněz.
Další případ byl policistům nahlášen počátkem června letošního roku (3. června 2010). Tehdy zaměstnanci banky v krajském městě objevili při odvodu tržeb tři padělané pětisetkoruny.
Falešnou stokorunou zaplatil 22. května 2010 v podvečerních hodinách dosud neznámý host v rychlém občerstvení v Novém Bydžově. Po delší době servírka zjistila, že bankovka nemá žádné ochranné prvky. Následně učinila oznámení na policii.
Dva padělky padesátieurovek vyměnil koncem dubna letošního roku (29. 4. 2010) ve směnárně na Brněnské ulici v Hradci Králové dosud neznámý pachatel.
Všechny falešné bankovky byly zaslány ke zkoumání do Státní zkušebny platidel České národní banky.
Padělatelé se svým jednáním dopouštějí zločinu padělání a pozměnění peněz. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na tři léta až osm let.

Několik čísel ze statistiky územního odboru Hradec Králové:
Padělání a pozměnění peněz:   od 1. 1. do 15.  6. 2010 - 21 případů, které zahrnovaly 27 padělaných bankovek.
Padělání, pozměňování peněz: od 1. 1. do 15.  6. 2009 - 15 případů, ve kterých bylo paděláno celkem 17 bankovek.
Padělání, pozměňování peněz: od 1. 1. do 31.12. 2009 - 34 případů.

Statistické údaje za Královéhradecký kraj naleznete v následujícím odkazu:
http://www.policie.cz/soubor/statistiky-prehled-trestne-ciny-duben2010-xls.aspx (list a_I05, TSK - 816).

Další informace naleznete na:  http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/

nprap. Anna Pešavová - 16. června 2010
 

vytisknout  e-mailem