Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Reakce na článek

V deníku Mladá fronta dnes 

V pondělí 2. listopadu vnikl kolem 13. hodiny do   neuzamčeného  rodinného domu ve Střevači dosud neznámý pachatel, který v předsíni  nejdříve prohledal odloženou bundu, a poté z ní  odcizil peněženku s několikatisícovou hotovostí. Při krádeži ho ovšem přistihl majitel domu, který jej  pronásledoval přes dvůr až za vrata, kde neznámý zloděj nasedl do vozidla Škoda Felicia a odjel velkou rychlostí směrem na Libáň. Okradený muž nasedl do svého vozidla a začal zloděje okamžitě   pronásledovat. V obci Bystřice se mu pronásledovaný muž s vozidlem ztratil z dohledu. Až poté učinil  oznámení na linku tísňového volání 158, kde popsal sled událostí.   Na základě tohoto oznámení přijali policisté potřebná opatření.
V pátek 6. listopadu vyšel v deníku Mladá fronta dnes článek pod názvem „Muž chytil doma zloděje. Policie nepřijela, neměla auto“. Podstatná část tohoto článku se ovšem nezakládá na pravdě. Zvláště pasáž, kde poškozený popisuje, jak jednou rukou drží pachatele přes stažené okénko vozidla do kravaty a druhou rukou  loví z kapsy mobil a volá  tísňovou linku. Ze zvukového záznamu pořízeného na lince  158 je zřejmé, že poškozený sice oznámení učinil, ale až v okamžiku, kdy pachatele při pronásledování ztratil v obci Bystřice a ne, jak se píše  v článku.  Na otázku, proč policie  nepřijela  k poškozenému ihned, lze uvést následující. I když je pravdou, že  na místně příslušném  oddělení   neměli v době oznámení  policisté k dispozici žádné vozidlo, a nemohli se tak bezprostředně dostavit k poškozenému,  přesto bylo ve věci prováděno opatření za účelem zjištění výskytu podezřelého vozidla pravděpodobného pachatele krádeže.  I vzhledem k těmto okolnostem se policisté dostavili k poškozenému k zadokumentování případu s časovou prodlevou.     
Policie je přesvědčena, že zveřejněním článku v tomto znění nebyla prezentována objektivní stránka celého případu. Jeho obsah vychází především z podání poškozeného sdělovacím prostředkům a nekoresponduje s oznámením, které učinil Policii ČR. Přesto  vedení jičínské policie postup  policistů v tomto případě prošetří. 
nprap. Hana Klečalová
6. 11. 2009

vytisknout  e-mailem