Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Stalo se na Královéhradecku

Za volant usedl bez řidičáku 

Třetí květnové úterý (17. května 2010)  přineslo do policejních evidencí celkem 28 spáchaných přestupků a 15 nových trestných činů. Nejvíce hradecké policisty zaměstnávalo šetření majetkové trestné činnosti a dopravní přestupky některých neukázněných motoristů. K nejčastějším prohřeškům šoférů se zařadilo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, jízda bez řidičského průkazu a bezpečnostních pásů nebo nevyhovující technický stav provozovaných vozidel. Přestupky se policistům podařilo vyřešit na místě blokovou pokutou. Do statistiky nehodovosti v úterý přibylo sedm nehod, při kterých 2 osoby utrpěly zranění. Hmotná škoda způsobená kolizemi dosáhla částky 250.000 korun.
 
Krátce po třinácté hodině vyjížděla policejní hlídka prověřit oznámení o krádeži jízdního kola v areálu hradecké nemocnice. Okradená paní na místě policistům vypověděla, že v ranních hodinách své kolo odstavila do stojanu v areálu. Svůj nově zakoupený bicykl pro jistotu ještě zabezpečila lankových zámkem a odešla do zaměstnání. Před polednem se pro kolo opět vrátila, ale ve stojanu ho již nenašla. Neznámého lapku nové kolo zlákalo, a tak násilím překonal zámek a bicykl si odvedl. Majitelka vyčíslila způsobenou škodu na téměř 9.700 korun. Muži zákona místo činu zadokumentovali a po pachateli pátrají. Současně zahájili vyšetřování pro podezření za spáchání přečinu krádeže, za který nenechavci hrozí až dva roky za mřížemi.
 
Až tři roky odnětí svobody hrozí pětačtyřicetiletému muži z Novobydžovska za řízení bez řidičského průkazu, kterého krátce po třinácté hodině zastavila policejní hlídka. Muž se svým vozidlem Renault jel z Loučné Hory do Smidar, kde ho policisté při silniční kontrole zastavili. Motoristu řádně vyzvali k předložení dokladů a orientační dechové zkoušce na alkohol. Měřicí přístroj potvrdil, že muž před jízdou alkohol nepožil, ale s předložením dokladů řidič váhal. Muži zákona prověrkou v evidencích zjistili, že mu byl Okresním soudem v Hradci Králové vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Policisté skutek šetří ve zkráceném přípravném řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Případem krádeže kabelky se chlumečtí policisté zabývali odpoledne, kdy se s žádostí o pomoc na ně obrátila okradená paní. Do protokolu vypověděla, že navštívila jeden z chlumeckých supermarketů, kde nakoupila potraviny. S vybraným zbožím přešla ke stojanu a nákup skládala na kolo. Kabelku si však někde odložila. Vhodného okamžiku zřejmě využil neznámý lapka a o tašku ji připravil. Okradená paní tak přišla nejen o kabelku, ale také o peněženku včetně finanční hotovosti a platební karty. Celkovou způsobenou škodu vyčíslila na více jak 6.000 korun. Policisté případ zadokumentovali a zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení může zloděj počítat až s dvouletým trestem odnětí svobody.
 
Odpoledne se stala terčem útoku neznámého zloděje mladá žena během jízdy městským autobusem v Hradci Králové. Během několika vteřin nepozornosti přišla o mobilní telefon. Žena případ na policii oznámila v podvečer a službu konajícím policistům vypověděla, že odpoledne cestovala městským autobusem, když jí neznámý lapka z kabelky, kterou měla přes rameno, vytáhl její mobil. S lupem posléze z autobusu zmizel. Zloděj jí svým činem způsobil škodu ve výši 3.000 korun. Muži zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody v délce dvou let.
 
Po devatenácté hodině večerní policejní hlídka zkontrolovala při silniční kontrole osobní vozidlo Toyota Yaris v ulici Jana Černého v Hradci Králové. Za volantem seděla čtyřiapadesátiletá žena, kterou muži zákona vyzvali k předložení dokladů a orientační dechové zkoušce. Řidička měla doklady v pořádku, ale s dechovou zkouškou to bylo horší. První test ukázal hodnotu 2,05 promile alkoholu v dechu. Následující zkouška prokázala dokonce hodnotu vyšší, a to 2,27 promile. Nezodpovědná motoristka posléze byla převezena na protialkoholní záchytnou stanici, kde se podrobila vyšetření. Policisté v případu konají zkrácené přípravné řízení, a tak si hned po vystřízlivění žena vyslechla sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení může motoristka počítat až s ročním trestem odnětí svobody. Rovněž bez řidičského průkazu se bude muset žena na dlouhou dobu obejít.
por. Marta Trávníčková
17. května 2011

vytisknout  e-mailem