Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Záchrana lidského života

Lidský a citlivý přístup je velkým přínosem 

Ve středu večer 27. 4. 2011 krátce před půl desátou hodinou oznámila telefonicky na linku 158 neznámá žena, že chce skoncovat se svým životem skokem z okna. Trutnovský operační důstojník zachoval klidnou hlavu a začal s anonymní oznamovatelkou komunikovat. Policista vyslechl problémy ženy na opačné straně telefonu a snažil se jí vysvětlit, že se každý problém dá vyřešit mnohem lepším způsobem, než si sáhnout na vlastní život.

Ihned po tomto oznámení začali policisté trutnovské služby kriminální policie a vyšetřování se svými kolegy z obvodního oddělení a oddělení hlídkové služby intenzivně pátrat po místu trvalého pobytu nešťastné ženy.  Operační důstojník se ženou neustále hovořil a snažil se jí rozmluvit, aby od svého záměru upustila. Po zhruba čtyřiceti minutách profesionálně odvedené práce, za kterou by se nemusel stydět ani profesionální policejní vyjednavač, se snaha vyplatila. Osmačtyřicetiletá žena z Horního Starého Města pracovníkovi trutnovského operačního střediska po necelé hodině rozhovoru sdělila místo trvalého pobytu i jméno a příjmení. Žena ohrožená na životě požádala, aby při jejím odchodu z bytu, který trvale obývá, byl přítomen policista, který  jí po celou dobu velmi vypjaté situace udržoval v naději, že se celá situace dá vyřešit rozumně. Přání  ženy bylo splněno. Poté, co vyšla ze svého bytu, nasedla s tímto důstojníkem do policejního vozidla, které ji převezlo na policejní útvar k podání vysvětlení. Psychicky zlomenou paní si poté na místě převzal lékař, který rozhodl o jejím  převozu do zdravotnického zařízení.

Kdo se o uvedeném případu dozví, může si říct, že pro policisty je to jen jejich práce, ale tyto okamžiky zůstávají každému v hloubi duše uschovány hodně dlouho. Proto patří všem policistům, kteří se na záchraně nešťastné ženy podíleli, velký dík. Zvláště pak za  lidský a velmi citlivý přístup operačního důstojníka  a  jeho profesionální přístup k cizímu člověku. Některé z vět či  některá slova s největší pravděpodobností zachránily jeden lidský život a to je pro policisty tou největší odměnou.
nprap. Udo Ertner
27. 4. 2011

vytisknout  e-mailem