Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečné přecházení

KLATOVY - Policisté a zástupci auto moto klubu vysvětlují žákům třetích až pátých tříd správné přecházení v blízkosti škol. 

       V Klatovech se v tomto týdnu uskutečnily preventivní akce na různých základních školách s názvem "Bezpečná cesta do školy". V rámci spolupráce policie s Pošumavským auto moto klubem v Klatovech byla zorganizována akce, při níž se žáci třetích až pátých tříd základních škol seznamovali s bezpečným přecházením komunikací. Chodci patři mezi nejohroženější skupinu účastníků silničního provozu.

        Policisté z dopravního inspektorátu při prezentacích žákům ze základních škol nejdříve vysvětlovali různá pravidla při pohybu v dopravním prostředí.  Po prezentaci pokračovala akce praktickými ukázkami při přecházení komunikací v blízkosti škol, jak na přechodech pro chodce tak na místech pro přecházení i na křižovatkách.  

 

Organizátoři seznamovali děti s různými křižovatkami,  kdy mohou přecházet komunikaci,  jaké hrozí nebezpečí při nesprávném přecházení,  s riziky spojenými při pohybu na chodníku i s dopravním značením.

      Do škol se děti dostávají různými způsoby, buď dospělé osoby tyto doprovází pěšky,  přivážejí  automobily děti až ke škole nebo využívají městskou hromadnou dopravu, autobusy nebo vlaky.  V samotném městě je mnoho míst, která děti i ostatní osoby využívají k přecházení a jsou nebezpečná a plná nástrah.

     K zajištění větší bezpečnosti jsou v blízkosti škol  v Klatovech vybudovány přechody pro chodce, místa pro přecházení a jiné ochranné prvky. Nebezpečím pro děti jsou i vozidla rodičů, kteří děti dopravují nebo vyzvedávají ze školy.                                                                                                                                     

Dítě a přecházení komunikace: 

  • Nejdříve přemýšlej – najdi bezpečné místo k přecházení
  • Zastav se – nejlépe na okraji chodníku
  • Používej oči a uši – nejprve se rozhlédni a poslouchej
  • Čekej dokud není čas k bezpečnému přechodu vozovky
  • Přecházej až přejedou vozidla
  • Znovu se rozhlédni a poslouchej 
  • Přejdi nejkratší trasou vozovku
  • Bezpečně přejdi – celou dobu sleduj dopravu a poslouchej 
  • Rozhlížej se neustále doleva i doprava.
 Tyto zásady s dítětem procvičujte v klidném dopravním prostředí, postupně dítě nechejte přecházet samostatně a kontrolujte jeho chování.
Najděte bezpečnou cestu pro dítě do a ze školy. Tuto trasu s dítětem několikrát projděte a upozorňujte na případná nebezpečí.

 Co může udělat řidič, aby nedošlo ke srážce dítěte?   

Pokud se v blízkosti komunikace nachází dítě bez dozoru dospělé osoby - doporučujeme v maximální míře předvídat, zpomalit nebo i zastavit vozidlo. Přëd několika dny začala školní docházka a děti jsou po prázdninách roztěkané a nesoustředěné. Děti se ve volném čase pohybují na komunikacích samostatně ve městech i na vesnicích a mnohdy nedávají pozor, co se v jejich okolí děje. Řidiči - buďte opatrní! 

 

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

12.9.2014

 

vytisknout  e-mailem