Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pietní akt

JANOVICE NAD ÚHLAVOU - V neděli proběhl pietní akt k uctění památky příslušníků četnické stanice, kteří byli odsouzeni v letech 1939-1943. 

     V neděli 15. prosince 2013 se v Janovicích nad Úhlavou konal v areálu základní školy u pomníku "Janovickým občanům a obětem fašismu 1939-1945" pietní akt na počest četníků, kteří sloužili v této lokalitě a byli odsouzeni a někteří i popraveni. Této vzpomínkové akce se zúčastnili policisté z územního odboru Klatovy a členové sekce Četnické stanice Klatovy a několik desítek občanů. U pomníku byly položeny věnce a následovala prezentace zaměřená na zřízení a činnost četnické stanice i četníky, kteří zde byli zařazeni.
     V období od roku 1939 do roku 1943 sloužilo na stanici 13 četníků. Po zatčení civilního odboje na jaře roku 1943, došlo v Janovicích nad Úhlavou i k zatčení osazenstva četnické stanice. K tomuto zatýkání došlo zřejmě v souvislosti s rozbitím civilního odboje. Oficiálním důvodem zatčení bylo, že se na četnické stanici od roku 1939-1940 skupinově poslouchalo zahraniční rozhlasové vysílání a to nejméně dvakrát až třikrát týdně a jeho zprávy se dál rozšiřovaly. Ve zprávách Lidového soudu v Norimberku, je jako důvod zatčení a pozdějšího odsouzení, uvedena příprava velezrady bez dalšího přesnějšího popisu.
 
     Prvním zatčeným četníkem byl šstrážm. František Kubát a následně bylo zatčeno dalších 12 četníků sloužících v Janovicích nad Úhlavou.
Vrchní strážmistr Karel Kotal byl měsíc po svém zatčení dne 18. prosince 1943 bez soudu popraven v Malé pevnosti v Terezíně. Jeho zástupce praporčík Václav Maršálek byl Lidovým soudem v Norimberku odsouzen k trestu smrti a dne 24 října 1944 byl popraven v Mnichově.
 
Další četníci : František Kubát, Václav Korecký, Václav Trča, Vojtěch Chaloupka, Václav Jindřich, Antonín Kučera, František Převrátil - byli odsouzeni rovněž k trestu smrti, následně jim však tresty sníženy v rozmezí od 8 do 10 let.
                     Karel Bytel, Bohumil Hůrka a Alois Joachimsthaler byli odsouzeni k pěti letům vězení a Ferdinand Grossl ke třem letům vězení. Odsouzení si odpykávali trest ve věznicích v Norimberku, Ebrachu a v Bayreuthu a všichni se během měsíce května 1945 vrátili zpět do působiště.
     Po válce byl Karel Kotal in memoriam povýšen do hodnosti poručíka s účinnosti od 28. října 1940 a do hodnosti nadporučíka s účinností od 28. října 1943. Dále mu byl 17. listopadu 1945 udělen prezidentem republiky Československý válečný kříž 1939.

 

                 

 

 

 

 

 

                    

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

19.12.2013

vytisknout  e-mailem