Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Soutěž mladých cyklistů

PLZEŇSKÝ KRAJ - Policisté kontrolovali při "klání" malé cyklisty 

     Bloky  na pokuty, stavěcí terče, reflexní vesty, přístroj na měření alkoholu, toxi testry a další vybavení, které běžně používají při výkonu své služby,  odložilo v květnu několik desítek policistů pořádkové a dopravní služby z plzeňského krajského ředitelství. Svá "běžná" stanoviště vyměnili za tréninkovou plochu pro mladé cyklisty a stali se spolupořadateli  a rozhodčími  v okresních kolech dopravní soutěže mladých cyklistů.   Na dopravním hřišti  sledovali chování  soutěžích na kole, jejich jízdu zručnosti a posuzovali  znalosti v oblasti pravidel silničního provozu a zejména pak  jejich dodržování  v praxi - v tréninkovém provozu. Policistům tak neunikli  jejich správné, či nesprávné návyky, které si osvojili při dopravní výchově a jízdě na kole. Za chyby nedostávali soutěžící  pokuty, ale trestné body. Ty pak v součtu s ostatními disciplinami rozhodly o jejich  umístění nejenom  v soutěži školních kolektivů, ale i jednotlivců. A protože se jedná o soutěž postupovou, utkali se vítězové okresních kol ve finále - krajském kole. 

     S oteplením vyrazí na své cesty i mnozí sportovci na "dvou kolech". Cyklista bude s teplejšími dny častějším účastníkem silničního provozu a jelikož je snadno zranitelný a při kolizích mohou být následky velice závažné, přináší policisté upozornění k základním radám bezpečné jízdy na kole a k důležitým pravidlům daných zákonem. Ze statistiky dopravních policistů je za Plzeňský kraj zřejmý nárůst dopravních nehod zaviněných řidičem nemotorového vozidla. V roce 2012 bylo takových nehod v rámci Plzeňského kraje 108 (z tohoto počtu se jednalo o 13 dětí),  v roce 2011 byl shodný počet těchto nehod - za účasti 14 dětí a v roce 2010 se jednalo o 80 nehod s účastí 7 dětí. Pro cyklistu je nutné zvýšit na silnici svoji bezpečnost. V silničním provozu se jedná o „rizikovou skupinu“ z hlediska možných následků. Je totiž nejzranitelnější a na rozdíl od řidiče není chráněn „plechy“.

Cyklisté, víte jak bezpečně vyjet na silnici ?

  • Jezděte co nejblíže u pravého okraje a sledujte provoz okolo sebe, tak abyste mohli včas reagovat na možné nebezpečí.
  • Nikdy nejezděte dva vedle sebe, ani dva na jednom kole. Nevozte ani předměty, které by mohly zranit vás, nebo další osoby.
  • Své úmysly dávejte včas najevo a takovým způsobem, aby je řidiči i chodci správně pochopili.
  • Při každé změně směru jízdy dejte včas a zřetelně znamení paží. Před vybočením doleva se nezapomeňte ohlédnout.
  • Respektujte dopravní značení, světelné signály a pokyny policistů.
  • Při jízdě si vždy chraňte hlavu před poraněním cyklistickou přilbou.
  • Za snížené viditelnosti mějte včas rozsvíceno osvětlení kola, tak abyste byli na komunikaci zřetelně vidět.
  • Oblékejte si nejlépe světloodrážející oblečení, nebo  oblečení s reflexními prvky.
  • I pro cyklisty platí zákaz požívání alkoholických nápojů před a během jízdy.
  • Dodržujte pravidla silničního provozu.
  • Nezapomínejte na "3 O" - opatrnost - obezřetnost - ohleduplnost !

por. Bc. Jana Tomková
30.5.2013

vytisknout  e-mailem