Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Správu cizího majetku si představovali svérázně

KRAJ: Vzniklá škoda přesahuje šest milionů korun. 

Kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality vyšetřují dvojici mužů pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.
Velmi svérázným způsobem si své povinnosti při správě cizího majetku představovali dva členové představenstva společnosti, jejíž součástí byla i výrobna nealkoholických nápojů. Provoz této sodovkárny byl dlouhodobě ztrátový a představenstvo společnosti, pod kterou sodovkárna patřila, proto navrhlo jedinému akcionáři, že se provoz pokusí prodat. Akcionář s tímto řešením souhlasil a představenstvu společnosti uložil, aby prodej uskutečnilo formou prodeje veškerého hmotného majetku a některých ochranných známek a to cestou jednokolové veřejné obchodní soutěže. Jediným kritériem při prodeji měla být cena, která neměla být nižší než pět a půl milionu korun. Veřejná soutěž byla vypsána v lednu roku 2006 s tím, že v propozicích bylo jasně uvedeno, že předmětem prodeje nejsou zásoby sodovkárny (sirupy, cukr a rozpracovaná výroba) ani obalové materiály. Kupní cena měla být uhrazena vyhlašovateli veřejné soutěže na účet nejpozději dva dny před podpisem kupní smlouvy. Představenstvo společnosti, pod kterou zmiňovaná sodovkárna patřila, tyto propozice schválilo.

Na základě vyhlášené veřejné obchodní soutěže se přihlásily dvě firmy, z nichž jedna nesplňovala dané podmínky, a proto se soutěže nakonec nezúčastnila. Představenstvo společnosti vyhodnotilo jako nejvhodnější nabídku firmy, se kterou následně uzavřelo kupní smlouvu. Ta byla velmi výhodná, nikoliv však pro prodávající společnost. Ta se zavázala nejen k tomu, že prodá i zásoby surovin potřebných pro výrobu nealkoholických nápojů, obalový materiál a ochranné známky. Navíc nebyla dodržena podmínka, aby celá kupní cena byla uhrazena na účet nejpozději dva dny před podpisem kupní smlouvy, kupující firma zaplatila pouze částku půl milionu korun a zbytek až dosud vůbec neuhradila. Prodejce se navíc zcela nesmyslně zavázal k tomu, že bude platit smluvní pokutu ve výši 0,1% z kupní ceny za každý den prodlení, pokud by kupujícímu řádně nepředal veškerý majetek – přitom majetek, který se prodávající zavázal předat, se v areálu sodovkárny vůbec nenacházel! Prodávající společnost se tak dobrovolně zavázala k sankčnímu plnění, o kterém dopředu věděla, že nevyhnutelně nastane. Navíc podle uzavřené smlouvy by kupující firmě musela zaplatit chybějící, nepředaný majetek za jeho pořizovací cenu!

 

Oběma členům představenstva společnosti, která sodovkárnu takto zcela jasně nevýhodně a v rozporu s vyhlášenou veřejnou obchodní soutěží prodala, sdělil vyšetřovatel obvinění pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. Sedmačtyřicetiletému a dvaasedmdesátiletému muži, kteří tímto svým jednáním způsobili škodu přesahující šest milionů korun, hrozí trest odnětí svobody až na osm let.


 


 

mjr. Petra Vedrová, 15. 8. 2011

vytisknout  e-mailem