Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Sprejeři na nádraží

ŽĎÁRSKO: Vlak se díky nástřikům změnil 

     Kriminalisté z Odboru obecné kriminality ve Žďáře nad Sázavou zahájili trestní stíhání šesti osob, které jsou podezřelé ze spáchání přečinu poškození cizí věci. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

     Skupinka mladých mužů ve věku okolo třiceti let se vydala 4. listopadu 2011 v časných ranních hodinách do prostor vlakového nádraží v Křižanově. Vybaveni byli spreji různých barev. Terčem jejich zájmu se stala zde stojící vlaková souprava. Čtyři vozy a lokomotiva jejich přičiněním změnily původní barevné vyobrazení. Na pravé straně soupravy byly vytvořeny různé čitelné i nečitelné nápisy, ornamenty a obrazce. Škoda, kterou způsobili, je vyčíslena na nejméně sto tisíc korun.

     „Mezi komunitou sprejerů je přebarvení vlaku nejvíce cenné. Jen v letošním roce na křižanovském nádraží evidujeme 13 případů a dalších 5 pomalovaných vlaků posprejovali pachatelé na Bystřicku,“ řekl por. Mgr. Jan Mička, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, sprejerské skupiny nebo jednotlivce neuspokojuje vytvářet jenom plošné nástřiky na legálních plochách, ale také atmosféra, zážitek, adrenalin, napětí nebo dobrodružství, které je spojené s rizikem případného dopadení.

 

     Na zadržení pachatelů se podíleli policisté z velkomeziříčského obvodního oddělení společně s kriminalisty.

 

    Policisté tento rok šetřili přes tři desítky případů poškození cizí věci se způsobenou škodou převyšující 1 100 000 korun. V loňském roce bylo zaznamenáno 24 skutků se škodou přes 400 000 korun.

 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

9. listopadu 2011

Odkazy do noveho okna

sprejeři 1

sprejeři 1 

Detailní náhled

sprejeři 2

sprejeři 2 

Detailní náhled

sprejeři 3

sprejeři 3 

Detailní náhled

sprejeři4

sprejeři4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem