Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Sprejerství - tiskovka 25. 11. 2009

„Artist brothers“  

sprej1.JPGsprej1.JPG
sprej3.JPGsprej3.JPG

„Artist brothers“
 
Ostravští kriminalisté, specializující se na problematiku sprejerství, slaví další úspěch v podobě objasnění rozsáhlé série 34 případů tzv. sprejerství. K protiprávnímu jednání docházelo zhruba rok, od prázdnin roku 2008 do poloviny roku 2009. Způsobená škoda na majetku se pohybuje v současnosti zhruba kolem 100 000 korun. Podezřelí měli různými nápisy či nástřiky opatřit zdi (v některých případech i okna) domů, oplocení, podchody, mosty, školu, zastávku, transformátor, obchodní centrum či hájenku na území Ostravy (největší výskyt byl zaznamenán v Ostravě-Dubině, Porubě, Mariánských Horách, ale také v centru nebo Hrušově).
Kriminalisté odhalili skupinu 13 osob, mezi nimi je celkem osm nezletilých a pět mladistvých. Konkrétněji lze uvést, že pět mladistvých je ve věku od 16 do 17 let, jedná se o jednoho studenta gymnázia, jednoho studenta středního odborného učiliště a tři žáky základní školy. Nezletilí „výtvarníci“ jsou ve věku od 13 do 15 let. Hlavní součást skupiny však tvořila skupinka šesti osob, tří nezletilých a tří mladistvých podezřelých. Na zdích či dalších místech se tak počaly objevovat různobarevné  tegy i plošné nástřiky – grafitti.
Kriminalisty pak čekala detailní, doslova „mravenčí“ práce. Precizním dokumentováním a zajištěním stop se roztříštěné informace počaly skládat do zmíněné skupiny „sprejerů“. Kriminalisté opět pracovali s množstvím různých podpisů – tegů, které jednotliví autoři využívají a v konečném důsledku znamenají zjištění konkrétního podezřelého. Někteří členové skupiny měli užívat svůj podpis „artist brother“. Podezřelí měli používat černé i stříbrné popisovače (fixy), spreje různých barev – zelené, černé, stříbrné, i další různobarevné. Vyjma podpisů jednotlivých aktérů, se tak na objektech objevily například též kresby lidských postav, hlavy a tlapy psa, motiv ducha apod.  Navzájem se měli obvinění mezi sebou o svých počinech informovat a některá „díla“ byla ke shlédnutí také na internetu.
Nezletilí měli nápisy opatřit i základní školu, v níž někteří absolvují školní docházku a to dokonce v přestávce mezi vyučováním.
Policejní komisař sdělil obvinění všem pěti mladistvý pro provinění poškozování cizí věci. Dospělému pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, u mladistvých se trest snižuje na polovinu.
Ostravským policistům se dlouhodobě daří předmětnou trestnou činnost (tzv. sprejerství) objasňovat. Pro lepší orientaci v problematice lze dodat i statistická čísla za období od ledna do října letošního i loňského roku. V roce 2008 jsme v Ostravě za prvních deset měsíců prověřovali 186 případů tzv. sprejerství, podezřelý zjištěn v 83 případech (objasněnost činí téměř 45 procent). V letošním roce bylo prověřováno ve stejném období již 268 případů a podezřelý byl zjištěn u 153 z nich (objasněnost zhruba 57 procent). V celé republice bylo za prvních deset měsíců letošního roku prověřováno 2 976 případů „sprejerství“ – tedy poškozování cizí věci, podezřelý byl zjištěn v 687 případech (objasněnost činí 23 procent).

 

vytisknout  e-mailem