Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sražený chodec skončil v nemocnici

JIČÍNSKO – Opatrnosti není nikdy dost. 

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019DN Libuň ze dne 21. 01. 2019V pondělí 21. ledna krátce po půl osmé ráno došlo na jedné z místních komunikací v obci Libuň ke střetu vozidla s chodcem.

Osmačtyřicetiletý řidič osobního motorového vozidla VW  Caddy jel po silnici II. třídy ve směru od obce Čimyšl na Jičín. Na zdejší tříramenné křižovatce při odbočování z hlavní silnice vpravo se zřejmě dostatečně nevěnoval řízení vozidla a měl srazit pravou přední částí čtyřiapadesátiletého muže, který kolmo přecházel silnici v místech, kde není vyznačen přechod pro chodce. Chodec utrpěl lehké zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice. Ke zranění jiných osob nedošlo. Ovlivnění alkoholem u obou účastníků vyloučila policisty na místě provedená dechová zkouška. Celková škoda na vozidle je předběžně vyčíslena na částku 30 tisíc korun. Jiná hmotná škoda nevznikla.

Přesná příčina dopravní nehody a samotná míra zavinění je v současné době předmětem dalšího šetření jičínských dopravních policistů.

I v souvislosti s uvedeným případem policisté připomínají pár základních preventivních rad:

S příchodem podzimu a zimy se začíná zřetelně projevovat zkracování dne – ráno se stále později rozednívá a večer se dříve a dříve smráká – a přibývá různých meteorologických nepříjemností, ranními mrazíky počínaje a častými mlhami konče. Lidé by tak měli přizpůsobit i své chování na silnicích. Především se jedná o používání reflexních a fluorescenčních předmětů. Reflexní prvky odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů, takže výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Naproti tomu fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ale ve tmě svou funkci ztrácejí. Proto je vhodné na oblečení oba typy kombinovat. A pořídit pro děti oblečení a tašku do školy v pestrých barvách a s reflexními prvky by pro rodiče mělo být samozřejmostí.

Jak zvýšit viditelnost (chodců a cyklistů)

  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.
  • Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo).
  • Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
  • Reflexní a fluorescenční předměty nejsou drahé. Nejrůznější přívěsky, nášivky, nažehlovací prvky, samolepky, pásky na ruku apod. pořídíte například v galanteriích nebo v obchodech s jízdními koly.
  • Nejenom automobily mají povinnost svítit, cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít rovněž za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Varovné blikající koncové světlo lze spatřit až do vzdálenosti 1 000 metrů. Řidič auta tak může cyklistu včas vidět a přizpůsobit rychlost jízdy dané situaci.

Více preventivních informací ohledně přecházení vozovky naleznete ZDE

nprap. Aleš Brendl
22. ledna 2019; 10:20

Odkazy do noveho okna

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019 

Detailní náhled

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019 

Detailní náhled

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019 

Detailní náhled

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019

DN Libuň ze dne 21. 01. 2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem