Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Srazil chodkyni a ujel

MOST - Policisté po něm pátrají, občané pomozte najít neznámého řidiče 

Policisté pátrají po neznámém řidiči, který dne 22. listopadu v 18,50 hodin v Mostě, Lipové ulici srazil na přechodu pro chodce mladou ženu. Řidič nezjištěného vozidla jel ve směru do ulice Zdeňka Štěpánka, ihned po nehodě ujel. Ke srážce došlo uprostřed vozovky. Chodkyně byla převezena do nemocnice na ošetření. Její zranění je lékařem předběžně hodnoceno jako lehké. Alkohol u chodkyně zjištěn nebyl. Policisté žádají případné svědky, kteří by mohli pomoci při šetření nehody, nechť zavolají na linku 158.
 
Za poslední dva dny vyjížděli policisté celkem ke třem nehodám, kdy došlo ke sražení chodců na přechodech. Poškozenými byly ve všech případech ženy.
V pondělí v časně ranních hodinách řidič vozidla VW zřejmě přehlédl chodkyni ve Višňové ulici v Mostě. Po střetu byla žena středního věku převezena do nemocnice. Její zranění je předběžně určeno jako lehké. Alkohol byl vyloučen.
K vážnější nehodě došlo včera v ranních hodinách v Litvínově v Podkrušnohorské ulici. Řidič vozu Peugeot 205 na přechodu srazil starší ženu. Ta utrpěla zranění předběžně stanovené jako těžké.
Nehody jsou v šetření mosteckých policistů.
 
Policisté opět upozorňují a připomínají:
ŘIDIČI! Zima přináší v silničním provozu značná rizika – náledí, vlhká vozovka, tma, špatná viditelnost, oslnění protijedoucími vozidly a v předvánočním období navíc i spěch a nesoustředěnost lidí.
Povinnosti řidičů:
  • umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky
  • dbát zvýšené opatrnosti zejména vůči dětem, osobám s omezenou schopností pohybu a orientace, osobám těžce zdravotně postiženým
  • věnovat se plně řízení a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích
  • přizpůsobit rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu
  • přizpůsobit rychlost jízdy stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat
  • smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled
 
CHODCI! Zimní rizika na pozemních komunikacích se týkají i vás - i vy jste účastníky silničního provozu a každý účastník silničního provozu má jisté povinnosti
Povinnosti chodců:
  • přecházet vozovku jenom pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy
 
POVINNOSTI VŠECH ÚČASTNÍKŮ SILNIČNÍHO PROVOZU:
  • chovat se ohleduplně a ukázněně
  • své chování přizpůsobit stavu pozemní komunikace
  • řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích
  • řídit se dopravními značkami, světelnými signály, dopravními zařízeními a zařízeními pro provozní informace
Řidiči i chodci by si měli uvědomit, že i pokud v ten daný okamžik mají přednost, měli by zvážit veškerá rizika.
Policisté doporučují při pohybu na silnicích použití vhodného oblečení – tím je pestrobarevný oděv, nejlépe s reflexními doplňky. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti – v noci je vidět na 3krát větší vzdálenost než bílé oblečení a více než 10krát větší vzdálenost než oblečení modré. Použitím vhodného oděvu snížíte riziko, že řidič chodce za špatné viditelnosti přehlédne.
 
por. Alena Bartošová
V Mostě, 24. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem