Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: Srazil dva muže a ujel

NÁCHODSKO – Policisté ho vypátrali do několika hodin. 

AKTUALIZACE:

V těchto dnech ukončili náchodští kriminalisté pětiměsíční vyšetřování tragické dopravní nehody, která se stala 22.8.2022 u horního parkoviště v obci Adršpach a na jejíž následky zemřeli dva muži ve věku 29 a 49 let.

Na začátku týdne zaslal vyšetřovatel na Okresní státní zastupitelství v Náchodě návrh na podání obžaloby proti 39letému řidiči ze spáchání přečinů usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, jelikož řídil vozidlo i přes to, že má vysloven platný zákaz řízení až do roku 2027.

Muž byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzen k podmíněnému trestu v trvání 1 roku a 3 měsíců se zkušební dobou na 5 let, ale protože se ve zkušební době dopustil další trestné činnosti, soud mu podmínku změnil na nepodmíněný trest a muž tak nastoupil výkon trestu. V současné době čeká na vývoj vyšetřování ve vězení, a pokud ho soudce uzná vinným, může mu navýšit trest o dalších až 6 let.

Řidič v době dopadení měl dechovou zkoušku negativní, ale dle znaleckého posudku z oboru zdravotnictví odvětví toxikologie měl v době nehody okolo 0,2 promile alkoholu v krvi. Ze znaleckého posudku z oboru dopravy také vyplynulo, že řidič jel v místě, kde byla nejvyšší povolená rychlost 50km/h přibližně 90km/h a že poškození šli prostředkem komunikace.

por. Mgr. Lucie Konečná
11.1.2023, 13:00hod.

V pondělí 22. 8. 2022 došlo krátce před desátou hodinou večerní k dopravní nehodě, při které měl neznámý pachatel srazit u horního parkoviště v obci Adršpach dva chodce. Řidič neměl rovněž poskytnout sraženým chodcům první pomoc, neměl učinit opatření, která mu ukládá zákon a z místa nehody ujel. Jeden z mužů svým zraněním na místě podlehl, druhý zemřel při leteckém transportu do nemocnice.

Policisté okamžitě zajistili veškeré dostupné informace a zanedlouho odstavené vozidlo, které odpovídalo tomu hledanému, našli. Řidič se sice na místě nenacházel, rozběhla se však velká pátrací akce s využitím operativně pátracích prostředků, na jejímž konci muže do několika hodin vypátrali.

Nyní je osmatřicetiletý muž obviněn z usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, za což v případě prokázání viny hrozí až 5let za mřížemi. Soudce na muže uvalil vazbu.

por. Mgr. Lucie Konečná
24.8.2022, 11:45hod.

vytisknout  e-mailem