Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Srážka vozidla s chodci

CHEBSKO – Chodec vážná zranění, kterým na místě podlehl.  

Dne 9. září krátce před půl devátou večerní řídil 68letý řidič osobní vozidlo značky Seat po silnici I/64 ve směru od Františkových Lázní na Hazlov, kdy v části Horní Lomany za železničním přejezdem došlo ke střetu vozidla s dvěma chodci. Ti zaparkovali své vozidlo u krajnice a přecházeli komunikaci těsně za vozidlem v tmavém oblečení.  Starší z chodců při nárazu utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl. Kriminalisté dopravní nehodu nadále prošetřují.
 
PREVENCE
 
S blížícím se zimním obdobním, které s sebou přináší zhoršenou viditelnost a brzké stmívání a také v souvislosti s nedávnými dopravními nehodami, při kterých utrpěli chodci v tmavém oblečení zranění neslučitelná se životem, bychom chtěli upozornit, že jsou velmi důležité reflexní a fluorescenční prvky na oblečení. Doporučujeme používat reflexní materiály a kombinovat je s fluorescenčními materiály – budete lépe viděni za světla i za tmy.
Za snížené viditelnosti (na vzdálenost 50 metrů) je chodec na vozovce pro řidiče příliš malý vizuální vjem. Podle dopravních expertů potřebuje řidič jedoucí rychlostí  72km/h nejméně 200 metrů - tedy 10 vteřin na to, aby si uvědomil hrozící nebezpečí a reagoval odpovídajícím způsobem.
Většině těmto kolizním mohou chodci a cyklisté, jako nejzranitelnější účastníci silničního provozu, předejít třeba jen vhodnějším oblečením.
 
Velmi důležitá je barva oblečení chodců:
  • siluetu chodce v modrém oblečení vidí řidič na vzdálenost 18ti metrů
  • červené oblečení je vidět na 24 metrů
  • žluté oblečení je vidět na vzdálenost 37 metrů
  • bílé oblečení je vidět na nejdelší vzdálenost - 55 metrů
S blížící se novelou zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích bude povinnost používat reflexní prvky na komunikaci.
Zájem o vlastní zdraví a bezpečnost by však měl být nadřazen povinnostem!!!
 
nprap. Kateřina Krejčí
10. 9. 2015
 
 
Odkazy do noveho okna

Místo dopravní nehody

Místo dopravní nehody 

Detailní náhled

Místo dopravní nehody

Místo dopravní nehody 

Detailní náhled

Místo dopravní nehody

Místo dopravní nehody 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem