Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Srpnové nehody

ŽĎÁRSKO: Dva řidiči se z cest nevrátili  

    Za druhý prázdninový měsíc byla na Žďársku vyžádána přítomnost dopravních policistů u 54 dopravních nehod. Toto číslo je stejné jako v loňském roce. Číslo 5 je shodné pro oba roky ve statistice těžkých zranění. Téměř na dvojnásobek vzrostl počet lehce zraněných. V srpnu jich bylo 27. Dva účastníci nehodu v tento prázdninový měsíc nepřežili. Celková škoda je vyčíslena na necelých 2 600 000 korun.

     Pod koly vozidel skončilo 6 lesních zvířat, což je pokles o 5 případů oproti loňsku. Co však zůstává stále nepochopitelné, je výsledek zjištění, kdy čtyři řidiči ovládali svůj vůz pod vlivem alkoholu.

     Alkohol stál i za tragickou nehodou z 28. srpna 2011. Řidič osobního automobilu Ford Eskort nezvládl řízení v pravotočivé zatáčce. Dostal smyk a přejel do protisměru. Zde však čelně narazil do dalšího osobního automobilu Fiat. Řidič tohoto vozidla po nárazu utrpěl zranění, kterému na místě podlehl. Řidiči Fordu policisté při první zkoušce na alkohol naměřili hodnotu 2,13 promile. Druhá smrtelná nehoda se stala rovněž o víkendu 14.8.2011. Řidič motocyklu Yamaha v důsledku nárazu do svodidel utrpěl poranění, kterému i přes zásah zdravotnické záchranné služby podlehl.

     Řidiče za pěkného počasí zřejmě lákalo jezdit rychleji. Pak ale nedokázali bezpečně zareagovat například na stojící automobily, které buď odbočovaly nebo zastavily reakcí na vzniklou situaci v silničním provozu. Poslední prázdninový den se taková stala nehoda na Velkobítešsku. V 15:40 hodin jel po silnici směrem od obce Osová Bítýška k Velké Bíteši řidič nákladního automobilu Renault Trafic. Další řidič osobního vozidla Volkswagen Bora jedoucí před nákladním vozidlem na pozemní komunikaci zastavil, neboť chtěl odbočit vlevo. Na vzniklou situaci i z důvodu nedostatečné vzdálenosti mezi vozidly nedokázal řidič Renaultu bezpečně zareagovat. Následoval náraz náklaďáku do zadní části Volkswagenu, který byl odmrštěn mimo komunikaci. Vozidlo pak nekontrolovatelně projelo oplocením firemního areálu a zastavilo se až nárazem do nepoužívaného přívěsu. Posádka tohoto vozu byla lehce zraněna. Policisty provedená dechová zkouška byla u obou řidičů negativní. Na vozidlech i oplocení vznikla škoda ve výši 118 000 korun.

     Nehoda s nejvyšší škodou se přihodila hned 1. srpna 2011. Sedmapadesátiletý řidič jel s nákladní soupravou po silnici ve směru od křižovatky se silnicí II. třídy č. 602 k obci Netín. Na přehledném úseku před levotočivou zatáčkou najel řidič pravou stranou nákladní soupravy na pravou krajnici, ze které sjel do pravého silničního příkopu. Ve snaze vrátit se na komunikaci dostal se soupravou smyk. Po vyjetí zpět na komunikaci se ale přívěs převrátil na pravý bok, přičemž došlo k poškození nákladového zásobníku, ze kterého se vysypal přepravovaný náklad (krmná směs). Policisty provedená dechová zkouška byla negativní. Následky nehody jsou vyčísleny na nejméně 257 000 korun.

 

 

Statistika dopravní nehodovosti za měsíc srpen


 

2011

2010

počet dopravních nehod

54

54

úmrtí

2

0

těžká zranění

5

5

lehká zranění

27

16

alkohol

4

3

hmotná škoda

2 597 000

2 201 000


por. Mgr. Jana Martincová, komisař

2. září 2011

vytisknout  e-mailem