Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Srpnový požár stodoly objasněn

Prachatice – Slunečná – Prachatickým kriminalistům se podařilo žháře dopadnout. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Prachatičtí kriminalisté zahájili usnesením trestní stíhání 42letého muže z Prahy, toho času z Prachaticka, jako obviněného z přečinu obecného ohrožení. Obviněný ve druhé polovině srpna ve večerních hodinách zapálil stodolu u domu v katastru obce Želnava, část Slunečná, která přímo navazovala na stáje a v jejíž blízkosti byly další budovy, včetně budovy sloužící k ubytování osob. Následným požárem došlo ke shoření stodoly, ve které bylo uloženo větší množství palivového dřeva, štěpky, ručně tesané trámy, jasanové kmeny, akátové fošny a také 180 balíků sena. Požárem byly dále zničeny různé pracovní stroje a nářadí, například štípačka za traktor, dva kusy kotoučových pil, lis na balíky, zemědělská radlice, malý traktůrek, ale také 30 kusů solárních panelů či starožitné tažné saně za koně a starožitný tažný vůz. Požár částečně zasáhl také přilehlé stáje. Předběžně vyčíslená škoda je odhadována na více jak 7 000 000 korun. Přesná výše škody bude známa až po vypracování znaleckého posudku.

Obviněný byl zadržen kriminalisty minulý čtvrtek, a to po předchozím souhlasu státního zástupce. Se souhlasem soudu v jeho obydlí proběhla také domovní prohlídka. V pátek pak prachatičtí kriminalisté podali na okresní státní zastupitelství podnět pro jeho vzetí do vazby, kterou soudce ještě ten den akceptoval a vazbu na obviněného uvalil.

Jedná se o recidivistu s pestrým trestním rejstříkem, který se obdobného jednání dopustil již v minulosti. V případě prokázání viny mu nyní hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od tří do osmi let.

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

5. září 2023

Odkazy do noveho okna

Žhářství Slunečná

Žhářství Slunečná 

Detailní náhled

Žhářství Slunečná

Žhářství Slunečná 

Detailní náhled

Žhářství Slunečná

Žhářství Slunečná 

Detailní náhled

Žhářství Slunečná

Žhářství Slunečná 

Detailní náhled

Žhářství Slunečná

Žhářství Slunečná 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem