Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 10. 12. 2008

Speciální opatření “Klidné Vánoce” aneb “horká půda” v prosinci, “Sportem ku zdraví?!” 

  1. Speciální opatření “Klidné Vánoce” aneb “horká půda” v prosinci
  2. “Sportem ku zdraví?!”

Parkoviště ostravských obchodních center i centra samotná vyhodnotili zřejmě pachatelé jako „horkou půdu“. Speciální opatření „Klidné Vánoce“ mají na „účtu“ další úspěchy.

Policista pronásledující pachatele dne 8.12.2008, kolem 16.20 hodin, „prchajícího“ z nákupního centra IKEA, zprvu netušil, že kromě samotného zadržení podezřelého, mu před tím zachrání život.
Pracovnice obchodního centra si všimla zvláštního chování „zákazníka“. Prostorem pokladny muž prošel, aniž by cokoliv zaplatil, ačkoliv předtím svědomitě vybíral povlečení a další věci za zhruba 4000 korun. Zaměstnankyně centra za pachatelem vyběhla. Policisté vykonávající službu v rámci speciální akce zpozorují muže běžícího z nákupního centra směrem k travnaté ploše a směřujícího ke komunikaci Rudná. Uslyší také křik, že jde o zloděje. Běžící muž nereaguje na verbální výzvy „policie, jménem zákona stůj“ a pokračuje ve „sprintu“. Seběhl z kopce, přes silnici, směrem k areálu garáží Ostrava-Zábřeh, podaří se mu přelézt betonovou zábranu. Pronásledující policista muže opakovaně vyzývá k zastavení. Prchajícímu se podaří přelézt betonovou zábranu, přeběhnout vozovku na středový pás dělící jízdní směry. Při přelézání svodidel zakopne a padá doprostřed komunikace (ve směru na Vítkovice). Policista, který absolvoval „překážkovou dráhu“ za podezřelým, vidí přijíždějící i velmi rychle blížící se vozidla, muž se však z vozovky nezvedal. V setině sekundy se rozhoduje, do vozovky vstoupí, muže uchopí a okamžitě jej odtáhne z vozovky, hned za nimi projede vozidlo. Ve tmě mu tak pravděpodobné zachrání život.

Podezřelého 38letého muže, odhazujícího při běhu odcizené věci, policisté eskortují na  služebnu. Než muž přeskočil svodidla stačil odhodit koženou aktovku i igelitovou tašku, o které později zavadí projíždějící vozidla. Obsahem zavazadel jsou dvě povlečení, sada příborů, koupelnová souprava, další zařizovací předměty koupelen. Věci byly samozřejmě nárazem vozidel poškozeny.
Muž si již vyslechl obvinění z trestného činu krádeže, v minulosti byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost, konkrétně v květnu 2008 pro krádež k obecně prospěšným pracím ve výměře 400 hodin. Trest dosud nevykonal. Sám doznává, že je uživatelem heroinu, který si prý aplikuje dvakrát denně. Spolu se zajištěnými věcmi policisté opravdu u muže nalezli „nádobíčko narkomanů“.  Policejní komisař podal podnět ke obviněného vzetí do vazby.

Dalším pachatelem z mnoha, které ostravští policisté v rámci „Klidných Vánoc“ zatkli je 28letý muž z Hatě. Tentokrát v Ostravě-Porubě, u obchodního centra Tesco, na Sjízdné ulici, kriminalisté zpozorují vozidlo, které jejich „šestý, policejní“ smysl vyhodnotí jako podezřelé. Intuice se později potvrdí. Do podzemních garáží zamířil zaparkovat vozidlo zn. Sužuji Swift muž, nevlastnící řidičské oprávnění. Aby toho nebylo málo, na muže vydaly soudkyně Okresního soudu Ostrava dva příkazy k zatčení pro trestné činy maření úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění (první „zatykač“ byl vydán již 2.5.2007). Ve vozidle policisté nalezli také platební kartu, odcizenou 8.12.2008, kolem 10.00 hodin. Mladík měl připraveno i okamžité zdůvodnění, karta je prý bývalé přítelkyně a nestačil ji vrátit. Po provedení orientačního testu Drugwipe 5+  byla detekována též přítomnost návykové látky (amphetaminu, methamphetaminu, extáze).

Kriminalista ostravského týmu Lovec pro odlehčení „přidal“ také humorný zážitek. Po setmění se prostorem parkoviště největšího ostravského obchodního centra „loudá“ skupinka tří mladíků. Kriminalista „v civilu“ smluveným signálem oznámí uniformované hlídce, aby trojici vyzvala k prokázání totožnosti. Na příjezd policejního vozidla skupinka reaguje okamžitým rozběhnutím do všech stran, mladíci nereagují ani na výzvu k zastavení. Kriminalisté okamžitě mladíky pronásledují a dostihnou. Patnáctiletého mladíka „tížilo svědomí“, kouřil cigaretu, což se „přece nesmí“, a domníval se, že tato skutečnost je důvodem policejní kontroly. Zákazníci obchodního centra dokonce kriminalistu „odměnili“ potleskem a slovy „dobrý zákrok“. 
    
související článek z 8. 12. 2008

vytisknout  e-mailem