Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 16. 12. 2008

“Falešný kontrolor” 

Výjimečný případ vyšetřují v současnosti ostravští policisté.

hlousek - falešný insp.jpg hlousek - falešný insp.jpg

Trestný čin je odlišný, od převážné většiny dalších, právě osobou pachatele. Policejní komisař sdělil obvinění pro trestný čin podvodu 50letému muži, pohybujícímu se na invalidním vozíku.
Obviněný měl provést v době, od 2.12.2008 do 8.12.2008, celkem osm “kontrol” různých provozoven na území celé Ostravy. Scénář byl vždy stejný. Muž na invalidním vozíku navštívil provozovnu, předložil smyšlený průkaz Státní obchodní inspekce č. 36587 na jméno Bc. Lubomír Hloušek, a prováděl “kontrolu”, nalezl “pochybení” personálu a uložil blokovou pokutu, většinou ve výši 2500 korun. Pokud neměli zaměstanci tuto uloženou částku, pokutu snížil. Největší uložená pokuta byla ve výši 5000 korun. Služební průkaz si měl obviněný vyrobit sám. Po uložení pokut dokonce vypsal inspekční listy, které si přinesl s sebou. Formulář inspekčních listů měl zakoupit v papírnictví.
Personál provozoven “nachytal” při kontrole zdravotních průkazů, buď scházel záznam o hygienickém minimu, nebo průkaz neměl personál u sebe. Třikrát si “vystačil” s prošlou záruční dobou na krabičce žvýkaček. Celkem tak muž “vymámil” 17500 korun, původně však celkem požadoval 26000 korun.
Lidové moudro “s jídlem roste chuť” pak gradovalo dalšími a dalšími falešnými kontrolami. Díky specifičnosti pachatele i shodného jména kontrolora Bc. Lubomíra Hlouška pak policisté dne 10.12.2008  zajistili.
Muž při podaném vysvětlení prokázal perfektní paměť, při popisování jednotlivých skutků. Problematiku živnostenských provozoven měl také důkladně “nastudovanou”, aby vše působilo víc než věrohodně. I jmenování se do postu kontrolora Státní obchodní inspekce mělo svůj smysl. Tato organizace totiž neexistuje. Původcem vzniku nové organizace byla obava, aby muži policisté “na vrub” nepřipočetli i trestný čin poškozování cizí věci nebo padělání veřejné listiny (výrobou průkazu). Obviněný sázel také na fakt poměrně malých částek uložených pokut i skutečnost, že lidé neradi přiznají chybu a dosvědčí, že byli podvedeni. Podvedený personál provozoven uváděl, že byl překvapen znalostmi zákonů, proto důvěřoval a muže nepodezíral.
Falešný kontrolor “úřadoval” po celém území Ostravy, například: ve večerce na ulici J. Kotase v Ostravě-Hrabůvce, ve stánku občerstvení na Porubské ulici v Ostravě-Porubě, v cukrárně na Výškovické ulici v Ostravě-Zábřehu, v prodejně na Mírovém náměstí v Ostravě-Vítkovicích.... Dle svých slov měl kontrolovat také prodejny v Opavě, Přerově, Havířově, Karviné. Celkem měl falešný kontrolor, dle svého vyjádření, zkontrolovat 70 provozoven. Z tohoto důvodu žádáme všechny osoby, jejíž provozovny Bc. Lubomír Hloušek, kontrolor Státní obchodní inspekce, zkontroloval a uložil blokové sankce, aby kontaktovali Policii České republiky na lince 158, nebo přímo komisaře ostravské služby kriminální policie a vyšetřování, por. Bc. Radka Haršanyho na tel. 974 726 795.  Obviněný se pohybuje na invalidním vozíku, má amputované dolní končetiny.


Nevylučujeme mnohonásobné navýšení podvodně vylákané částky, ani odlišnou kvalifikaci skutku. V současnosti hrozí muži trest odnětí svobody až na tři léta. Rejstřík obviněného je víc než přepestrý. Muž byl v minulosti šestnáctkrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost, jednou za maření úředního rozhodnutí a jednou za útok na veřejného činitele.

vytisknout  e-mailem